Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Amerikaanse verkiezingen - te nipt om te voorspellen

23 dagen geleden

Aymeric Forest CFA, Head of Investment Strategy

Aymeric Forest CFA, 

Head of Investment Strategy, AXA IM Select

Wat gebeurt er?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden plaats  op dinsdag 5 november. Uit de peilingen blijkt dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen huidig vicepresident Kamala Harris en oud-president Donald Trump. De opkomst in zeven zogenaamde ’swing states’ of kantelstaten, zoals Pennsylvania en Georgia, zal vermoedelijk bepalen wie de verkiezingen wint. Het resultaat is erg onzeker.

Hoewel ze zich aan verschillende uiteinden van het politieke spectrum bevinden, is de verwachting dat beide kandidaten bij winst zouden kiezen voor expansief fiscaal beleid. De overheidsschulden zullen verder oplopen door de voorgestelde uitgaven van de kandidaten aan de vergrijzende bevolking, defensie en de energietransitie. Uit recente ramingen blijkt dat een termijn onder leiding van Harris een fiscale impact van gemiddeld zo'n 3,5 biljoen zou kunnen hebben, en één onder Trump meer dan het dubbele.

We schetsen nog een laatste keer de beleidsplannen van beide kandidaten, in alfabetische volgorde, alsook de potentiële impact ervan op de economie en de markten.

Als Harris wint

Kamala Harris staat voor de eeuwenoude uitdaging van een zittend vicepresident die streeft naar de topfunctie. Ze moet continuïteit uitstralen, maar ook aantonen waar ze positieve veranderingen zal teweegbrengen. Wat het binnenlandse beleid betreft, heeft Harris zich gepositioneerd als de continuïteitskandidaat: ze volgt de principes van de 'Bidenomics' en werkt voort aan de energietransformatie die wordt beschreven in de Inflation Reduction Act. Zo wil ze bijvoorbeeld de belastingvoordelen voor de oliesector schrappen. Daarnaast heeft ze ook beloofd de vennootschapsbelastingen aanzienlijk op te trekken, wat dan gebruikt zou kunnen worden om gezinnen met een laag inkomen belastingvoordelen te bieden. Bovendien wil ze de hoogste marginale inkomstenbelastingtarieven opschroeven en de fiscale achterpoortjes van de rijkste families in het land sluiten.

Als Harris wint, zal de Amerikaanse economie waarschijnlijk in de richting van een zachte landing blijven ontwikkelen. In theorie is dat goed voor de aandelen, hoewel de bedrijfswinsten een knauw zullen krijgen door de hogere belastingen. De impact op de renteverlagingen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) blijft vermoedelijk beperkt. Naarmate de rente mettertijd steeds verder daalt, zullen we op de obligatiemarkten krimpende rendementen en stijgende koersen zien. Op de aandelenmarkten zouden de beleidshervormingen in het voordeel moeten spelen van sectoren als schone energie, terwijl de hogere belastingen op bedrijven en kapitaal een impact kunnen hebben op sectoren als gezondheidszorg en technologie.

Als Trump wint

Donald Trump heeft zich duidelijker uitgesproken over zijn beleidsplannen, die gericht zijn op het stimuleren van de Amerikaanse economie via de klassieke verwerkende industrie. Douanetarieven vormen een centraal thema en variëren van 10% extra op alle importproducten tot een vast tarief van 60% voor import uit China. Hij wil ook de immigratie afremmen en de lagere belastingtarieven en de deregulering voor energie, banken en technologie verlengen. Op geopolitiek vlak kan een stopzetting van de financiering voor Oekraïne en de NAVO de Europese veiligheid in het gedrang brengen.

Een tweede termijn voor Trump zou de groei sneller kunnen afremmen dan een regering onder Harris, met name door de inflatoire aard van de voorgestelde invoerrechten en het immigratiebeleid die worden voorgesteld en die het vertrouwen van de Amerikaanse consument zouden kunnen ondermijnen. Een opleving van de inflatie zou vermoedelijk het renteverlagingstraject van de Fed doen ontsporen, met een duurdere Amerikaanse dollar en hogere obligatierente tot gevolg. Een sterkere dollar is gewoonlijk nefast voor de groeimarkten, en ook het geopolitieke risico zal waarschijnlijk toenemen. Toch zouden financiën, energie en technologiebedrijven voordeel kunnen halen uit deregulering.

Visie van AXA IM Select 

De extreem spannende presidentiële race is nauw verbonden met ons doel om het Amerikaanse aandelenrisico te diversifiëren. Dit jaar Amerikaanse aandelenrisico te diversifiëren was onze voornaamste tactische keuze.

Een zege voor Harris zou een vernieuwde Democratische agenda betekenen, maar met een mogelijke toekomstige Republikeinse Senaat is het niet duidelijk in welke mate ze haar beleidsplannen zou kunnen doorvoeren. Het beleid van Trump zou vermoedelijk leiden tot meer inflatie en daarbij al het werk van de Fed om de inflatie de voorbije jaren in toom te houden, tenietdoen.

De Amerikaanse aandelen zouden baat kunnen hebben bij het beleid van Trump, maar nu de waarderingen al behoorlijk hoog liggen (bijvoorbeeld in de S&P 500), is er meer risico op volatiliteit en meer druk op het rendement. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten