Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

AI en het metaversum

4 maanden geleden

Alex Burn, Investment Manager

Alex Burn

Investment Manager, AXA IM Select

AI en het metaversum

AI of artificiële intelligentie wordt beschouwd als de meest ingrijpende technologische verandering sinds de industriële revolutie. AI is software die in staat is om moeilijke problemen op te lossen, waardoor machines een zekere mate van 'intelligentie' aan de dag kunnen leggen bij logisch denk- of opzoekwerk. Deze wordt al ingezet bij zaken als industriële automatisering, wetgeving en vertaling, maar ook voor de creatie van digitale assistenten, beter bekend als 'chatbots'. Net als bij de industriële revolutie zijn de machines ontworpen om bepaalde processen te verbeteren. Tegelijkertijd zouden ze evenwel bepaalde menselijke vaardigheden overbodig kunnen maken.  

Hoewel sommigen AI beschouwen als een onheilspellend werktuig, dat een eigen bewustzijn kan ontwikkelen, vieren anderen de mate waarin de tool kan bijdragen aan de wereldwijde digitalisering en globaal voor meer efficiëntie kan zorgen. Tijdens het recente Economisch Wereldforum in Davos prees muzikant en Grammy-winnaar will.i.am AI als een cruciaal middel om de mensen in ontwikkelingslanden gelijke kansen te bieden in het leven. In 2023, een sleuteljaar voor AI, werd het potentieel omarmd door durfkapitalisten. Met $ 80 miljard aan investeringen, wat goed is voor 23% van alle transacties, waren AI en machine learning vorig jaar de populairste bij durfkapitalisten.

Wereldwijd zagen tal van AI-platformen het levenslicht, waaronder ChatGPT en Bard in de VS en Ernie in China. De Europese pionier Mistral heeft aangekondigd dat NVIDIA (producent van geavanceerde chips of GPU's) niet alleen een investeerder is, maar ook een strategische partner, wat betekent dat ze ook in de toekomst gegarandeerd toegang hebben tot de nieuwste technologie van NVIDIA.

Hoewel de krantenkoppen vorig jaar werden gedomineerd door chatbots, zetten ook de fabrikanten van huishoudtoestellen als ovens, koelkasten en mixers de AI-mogelijkheden van hun producten in de kijker, omdat ze het winstpotentieel erkenden. Onder meer voor GSM-producenten lijken de voordelen duidelijk. Samsung heeft de AI-functionaliteiten van zijn nieuwe telefoons in de verf gezet, en iedereen zit te wachten op nieuws over de implementatie van het AI-model van Apple.

AI heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het metaversum, de digitale 3D-extensie van de wereld waarin we leven. Die keuze voor digitaal, waardoor zowel onze werk- als vrije tijd anders kan worden ingevuld, werd door recente AI-ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. De aantrekkingskracht van een parallelle 3D-wereld op gamers spreekt voor zich. Ook de evolutie naar digitaal winkelen, waarbij onder meer modegoederen worden aangekocht die enkel in het metaversum bestaan, en toerisme verloopt vlot. De lancering van de ultramoderne VisionPlus-koptelefoon van Apple kan voor nog meer aanvaarding zorgen. 

Met de hulp van AI wordt bovendien snel vooruitgang geboekt op het vlak van virtuele opleidingen in chirurgische technieken, industriële vooruitgang en defensietoepassingen, zoals de ontmanteling van explosieven. Elders is het metaversum ook een cruciaal onderdeel geworden van monumentenzorg, waarbij er digitale versies worden gecreëerd van belangrijke gebouwen in oorlogsgebieden die het risico lopen te worden vernield. Een extreem gedetailleerde kaart die werd opgesteld door de makers van een computerspel speelde zelfs een rol bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs.

Architas view

Onze visie

Nadat de hype rond AI wegebt, moeten we ons de vraag stellen hoe dicht we bij een virtuele vorm van de realiteit zijn en wat die ons gaat kosten. We mogen niet vergeten dat de rekenefficiëntie die nodig is om miljarden mensen tegelijkertijd toegang te bieden tot het metaversum, wordt geraamd op 1.000 keer meer dan waar we momenteel over beschikken. Niettemin blijft de hoop bestaan dat AI het potentieel heeft om bepaalde processen wezenlijk te optimaliseren. Dat kan de inputkosten drukken voor meer bedrijfsrendabiliteit en minder energieverbruik op de weg naar klimaatneutraliteit.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten