Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Laatste Nieuws

Close Look: Het Jaar van de Democratie: wat is het...

Dit jaar wordt uitgeroepen tot het grootste wereldwijde verkiezingsjaar in de geschiedenis. Meer dan 60 landen gaan in de loop van 2024 naar de stembus, goed voor 48% van de wereldbevolking. 

The Monthly Review: hoofdpunten januari

De markten heroverwogen hun rooskleurige economische vooruitzichten van de maand ervoor, toen de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) groen licht gaf voor renteverlagingen. Ondanks betere PMI’s in de VS en Europa, bracht het nieuwe jaar teleurstellende cijfers. 

AI en het metaversum

AI of artificiële intelligentie wordt beschouwd als de meest ingrijpende technologische verandering sinds de industriële revolutie. AI is software die in staat is om moeilijke problemen op te lossen, waardoor machines een zekere mate van 'intelligentie' aan de dag kunnen leggen bij logisch denk- of opzoekwerk. Deze wordt al ingezet bij zaken als industriële automatisering, wetgeving en vertaling, maar ook voor de creatie van digitale assistenten, beter bekend als 'chatbots'. 

The Monthly Review: hoofdpunten december

De omslag in het rentebeleid na milde uitspraken van Jay Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, werd door de markten op gejuich onthaald. De verwachting dat de rente in 2024 meermaals zal worden verlaagd, deed de financiële markten fors stijgen. 

Close Look: Droog kruit: waarover gaat het?

Er is een oud gezegde dat je best "je kruit droog houdt". De Engelse staatsman Oliver Cromwell zou het in de 17e eeuw gezegd hebben, toen hij zijn mannen aanvuurde in de strijd. Het kruit in kwestie was natuurlijk het buskruit in hun musketten. 

De grote verhalen van 2023

2023 was het jaar van het plateau, doordat de westerse centrale banken aankondigden dat de rente langduriger hoger zou blijven. Uiteindelijk aanvaardden de financiële markten dit nieuwe normaal. Na tal van deprimerende jaren lieten de Japanse aandelenmarkten uitstekende resultaten optekenen.

Het einde van obesitas

In september 2023 stootte de Deense farmareus Novo Nordisk het Franse luxeconcern LVMH van de troon als grootste bedrijf van Europa qua marktkapitalisatie. Dat was het gevolg van de verdriedubbeling van de aandelenkoers van Novo Nordisk in de voorbije drie jaar, waarbij de waarde van de onderneming het Deense bbp voor 2021 evenaarde.

The Monthly Review: hoofdpunten november

De aandelen- en obligatiemarkten kenden een verrassend scherpe opleving. Wat is er aan de hand? Het heeft allemaal te maken met de perceptie van zachtere berichtgeving van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).

Close Look: Zachte landing - wat is het grote...

De meest recente remonte op de financiële markten wordt aangewakkerd door de groeiende overtuiging dat de grote economieën een zachte landing tegemoet gaan. Wat betekent dit?

Close Look: Een forse stijging van de...

De afgelopen decennia hebben geleid tot een aaneenschakeling van ongekende mondiale gebeurtenissen, waardoor sommigen de wereld in een staat van ‘permacrisis’ beschouwen. Regeringen, die werden geconfronteerd met exogene schokken in hun binnenlandse economieën, hebben hun toevlucht genomen tot het verhogen van hun leningen om hun weg uit crisis na crisis te financieren.

The Monthly Review: hoofdpunten oktober

Aldus de Voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) met betrekking tot de Amerikaanse economie. Ondanks de inspanningen van de Fed, die de rente in slechts 18 maanden met meer dan 5 procentpunten heeft verhoogd, lijkt de Amerikaanse economie onstuitbaar.

Lithium - energiedrager van de toekomst

Van smartphones tot elektrische voertuigen (EV’s); batterijen zijn essentieel om het moderne tijdperk van stroom te voorzien. Het was met name de ontwikkeling van lithium-ionaccu's die de bredere adoptie van die revolutionaire producten mogelijk maakte.

Onze beleggingsstrategiëen

Meer weten over onze beleggingsstrategiëen

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten