Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten april

1 maand geleden
Grondstoffen doen het beter

Grondstoffen doen het beter

Op de markten voor landbouwgrondstoffen schoot cacao omhoog nadat het slechte weer zorgde voor een slechte oogst, wat de prijzen voor chocolade de lucht in joeg. Bij de edelmetalen bereikte goud het ene record na het andere als reactie op de aanhoudende inflatie in de VS en op de onzekerheid over het rentetraject. Koper bereikte een hoogtepunt in dertien maanden tijd dankzij de vraag van de Chinese producenten van elektrische voertuigen (EV). Intussen is olie gestaag blijven stijgen ondanks verminderde productie en oplopende geopolitieke spanningen. Dit is van belang in dit verkiezingsjaar in de VS, omdat hogere brandstofprijzen de kiezer ontstemmen. Een potentiële piek in de olieprijs werd als "Bidens kryptoniet" bestempeld.

Betere vooruitzichten voor China?

Betere vooruitzichten voor China?

In China voldeed de groei in het eerste kwartaal aan de verwachtingen met 5,3%. De cijfers over het sentiment verbeterden waarbij de Caixin-enquête zowel onder impuls van de output als van nieuwe bestellingen een verdere expansie indiceert. Er zijn echter nog steeds uitdagingen, zoals de onzekerheid over de beslissing om af te stappen van een op eigendom gebaseerd groeimodel. De afgezwakte renminbi ten opzichte van de dollar heeft de exportvolumes misschien een duw in de rug gegeven, maar de VS hebben alarm geslagen over het feit dat de op één na grootste economie ter wereld zijn overcapaciteit aan EV's, zonnepanelen en windturbines mogelijk zou exporteren. Ondertussen wees president Xi erop dat de dalende prijzen voor Chinese exportproducten de wereldwijde inflatiedruk helpen verlichten.

De nieuwsstroom over tech wordt negatief

De nieuwsstroom over tech wordt negatief

Voor sommige techreuzen bleek het seizoen van de kwartaalresultaten een lastig verhaal. Het aandeel Nvidia verloor in één dag 10% als gevolg van de bezorgdheid over de winsten in de bredere chipsector. De meta-aandelen kelderden nadat het bedrijf een toxische combinatie van lagere inkomsten en grotere investeringen in AI aankondigde. Verder leed Tesla zeven dagen op rij verlies: na het nieuws over de personeelsafbouw met 10% kwam immers al snel ook de melding dat Tesla de prijs van drie elektrische modellen verlaagt. Daarbovenop werden bijna 4.000 Cybertrucks teruggeroepen om een probleem met een vastgelopen versnellingspedaal te verhelpen. Amazon daarentegen, tikte kort een marktkapitalisatie van 2 biljoen USD aan.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten