Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten mei

1 maand geleden
Biden pakt uit met invoerrechten

Biden pakt uit met invoerrechten

President Biden kondigde een grote verhoging van de tarieven op de import van schone technologieproducten uit China aan. Het gaat onder meer om een verdubbeling van de invoerrechten op elektrische voertuigen naar 100 procent en een sprong naar 50&nbps;procent bij zonnepanelen. Bidens pakket invoerrechten ter waarde van 18 miljard dollar komt bovenop het pakket van 300 miljard dollar dat onder het presidentschap van Trump werd opgelegd. Dit zijn misschien geen echte sleutelelementen elementen in de handel tussen de VS en China, maar de boodschap is duidelijk en ze is gericht op het direct aanspreken van de kiezers in de Amerikaanse maakindustrie. Intussen neemt het risico toe dat ook Europa invoerrechten zal invoeren om te beletten dat China de export zomaar naar Europa verschuift.

Eerste knip in juni

Eerste knip in juni

De markten waren er rotsvast van overtuigd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente bij haar vergadering begin juni een eerste keer zal verlagen. Positief is dat de inflatie in de eurozone gestaag is blijven dalen, wat betekent dat de eventuele looneisen kunnen worden teruggeschroefd. Ook in de VS en het VK zijn de inflatiecijfers wel gedaald, maar niet zo hard als werd verwacht. Hierdoor wordt de eerste renteverlaging nu op zijn vroegst in september verwacht. Intussen breken de aandelenmarkten het ene record na het andere omdat het traject naar de lagere rente nog altijd goed in zicht bleef.

Chips bij alles?

Chips bij alles?

Nvidia, het bedrijf dat de markt voor generatieve AI-microchips domineert, kondigde voor Q1 uitzonderlijke omzetcijfers aan en verwees naar de recordvraag naar AI-chips. Toch bleef de concurrentie verder opwarmen. Apple lanceerde een ‘schandalig krachtige chip’, die de AI-functies van zijn nieuwe iPad zal ondersteunen. En het chipdesign staat nu centraal in de AI-ontwikkelingsplannen van de rivaliserende techreuzen, zoals Microsoft, Alphabet (Google) en Amazon, die allemaal nieuwe producten plannen. Op de AI-top in Seoul kwamen toonaangevende bedrijven uit de sector met een nieuwe reeks van toezeggingen over de veiligheid van AI.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten