Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Verkiezingen 2024 - een verhaal vol onverwachte wendingen?

11 dagen geleden

Verkiezingen 2024: een verhaal vol onverwachte wendingen?

We hebben dit jaar al heel wat verkiezingen de revue zien passeren. Onvoorziene resultaten in Zuid-Afrika, Mexico en India hebben geleid tot een verhoogde volatiliteit. De algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk staan voor de deur en Frankrijk heeft de financiële markten geschokt met de plots vervroegde verkiezingen begin juli. Een overwinning van extreemrechts bij deze stembusgang kan de EU bedreigen. De belangrijkste verkiezingen vinden echter plaats op 5 november, de datum waarop Joe Biden en Donald Trump het waarschijnlijk tegen elkaar zullen opnemen in een rematch van de presidentsverkiezingen in 2020. Elke gebeurtenis in de VS heeft wereldwijde implicaties, aangezien ze de grootste economie ter wereld zijn. Laten we eens bekijken wat een overwinning van elk van beide kandidaten zou kunnen betekenen.

Over het algemeen wordt verondersteld dat de inflatie opnieuw zou kunnen aanwakkeren als Donald Trump herkozen zou worden. Er wordt verwacht dat Trump bedrijven en de bevolking minder belasting zal laten betalen omdat hij focust op groei om zijn campagneslogan “Make America Great Again” waar te maken. Dit zal waarschijnlijk leiden tot meer overheidsleningen, wat het nu al oplopende begrotingstekort nog verder zal laten toenemen. Tijdens zijn presidentschap leidde de protectionistische houding van Trump tot hogere handelstarieven. Deze acties zullen worden voortgezet als hij in november wint, wat de inputkosten in de hele economie zal doen stijgen. De Republikeinse kandidaat blijft ook harde taal spreken over immigratie. Een verdere terugval op dit vlak zou de groep goedkope arbeidskrachten in de VS kunnen doen krimpen, wat de inflatoire druk nog verder zou kunnen doen toenemen.

Dit belooft niets goeds voor de obligatiemarkten. Omwille van de inflatiedruk zal de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente nog langer hoger moeten houden. De ambtstermijn van de huidige voorzitter van de Fed, Jay Powell, loopt af in 2026. Als president zou Trump de nieuwe benoeming beïnvloeden, wat mogelijk zou resulteren in soepel monetair beleid en een minder harde aanpak van de inflatiedoelstelling van 2 %. Een overwinning voor de Democraten kan daarentegen leiden tot hogere belastingen om de hogere overheidsuitgaven te compenseren. Het is dus niet verwonderlijk dat gerenommeerd belegger in obligaties, Bill Gross, ooit zei dat een overwinning van Biden beter zou zijn voor de obligatiemarkten dan een overwinning van Trump.

De aandelenmarkten daarentegen zouden een herverkiezing van Trump waarschijnlijk toejuichen. Lagere bedrijfsbelastingen, een minder strenge regelgeving en een verzwakking van de milieu- en klimaatagenda van Biden zouden een goede voedingsbodem voor de bedrijfswinsten moeten zijn. In de afgelopen weken heeft Trump de Amerikaanse olie- en gasbaronnen het hof gemaakt. En steeds meer miljardairs op Wall Street en in de techsector scharen zich openlijk achter de oud-president. Een overwinning van Trump kan ook gevolgen hebben voor de sectorprestaties. Trump zou bijvoorbeeld producenten van ‘vuile’ energie kunnen bevoordelen ten koste van bedrijven die hebben geprofiteerd van de focus van Biden op hernieuwbare energiebronnen.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar zijn wereldwijd mogelijk van groter belang. Een sterkere economie en een hogere rente op langere looptijden die het gevolg zijn van een overwinning van Trump, zouden de dollar kunnen ondersteunen. Als hij echter bang is voor de impact op de Amerikaanse export, zou de ex-president ook kunnen proberen in te grijpen om de dollar niet te ver te laten aansterken. Verder zouden een sterkere dollar en hogere rendementen op Amerikaanse obligaties lenen duurder maken voor de opkomende markten, die sterk afhankelijk zijn van dollarfinanciering op de obligatiemarkt. De uitslag van de verkiezingen is in dit stadium onvoorspelbaar, maar een overwinning van Biden zou een voortzetting van de status quo betekenen, terwijl de onzekerheid en volatiliteit waarschijnlijk zullen toenemen als Trump wordt herkozen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten