Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

BREXIT DAY - Wat gebeurt er nu?

4 jaar geleden

Wat is er gebeurd?

Ruim drie jaar na het Brexitreferendum verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) om middernacht officieel de Europese Unie.

Het vertrek is het sluitstuk van een langlopend proces en komt er nadat de Conservatieven in december de verkiezingen wonnen en vervolgens het uittredingsakkoord bij wet goedkeurden. Dit is goed nieuws voor de markten, die zekerheid en duidelijkheid verkiezen boven het onbekende. De onzekerheid is echter nog lang niet van de baan, want het is nog steeds onduidelijk hoe de handelsrelatie tussen het VK en de EU er in de toekomst zal uitzien.

 

Wat gebeurt er nu?

Het Britse pond en de markten hebben positief gereageerd, maar de onzekerheid blijft en er moet nog veel gebeuren tussen vandaag en het einde van de overgangsperiode.
Het VK en de EU zullen binnenkort handelsgesprekken aanknopen die in belangrijke mate de toekomstige relatie tussen beide partijen zullen bepalen. De deadline om tot een akkoord te komen is 31 december en de Brits premier Boris Johnson heeft beloofd geen verlenging te zullen vragen.

Wij denken dat deze streefdatum echter vrij ambitieus is, de geschiedenis leert ons dat het uitwerken en invoeren van uitgebreide handelsakkoorden jaren kan duren. Ook het plan van Boris Johnson om tegelijk aan handelsakkoorden met andere landen te werken, bijvoorbeeld met de VS, kan voor problemen zorgen.

Wat betekent dit voor beleggers?

Wat dit voor uw beleggingen zal betekenen, blijft een groot vraagteken. Niemand weet hoe de komende elf maanden zullen verlopen, maar het Britse pond en de Britse aandelenmarkt zullen wellicht af en toe een opstoot van volatiliteit kennen aangezien beleggers op de ontwikkelingen zullen reageren.

We zien echter ook al de voordelen van de verminderde onzekerheid. De Britse aandelenmarkt en het Britse pond zijn na de verkiezingen in december gestegen en recent publiceerde zowel de industrie als de dienstensector in het VK de beste cijfers in meer dan een jaar. Toenemend vertrouwen kan de economische groei aanzwengelen en de aandelenmarkt hoger stuwen, en het goede nieuws is dat het vertrouwen stilaan lijkt te groeien.


HOE KIJKT
ARCHITAS HIERNAAR?

We mogen echter niet uit het oog verliezen dat de Brexit maar één klein aspect van het globale plaatje is. Ook de nakende verkiezingen in de VS en de tweede fase in de handelsgesprekken tussen China en de VS zullen een invloed hebben op de beleggingsportefeuilles.

‘Brexit Day’ is één van de vele stapjes in de geleidelijke afname van de onzekerheid rond het vertrek van het VK uit de EU. Bij Architas spreiden we het geld van onze klanten over een brede waaier aan beleggingen overal ter wereld. Dat verkleint de kans dat onze fondsen lijden onder geopolitieke onzekerheid, zoals de Brexit, en geeft beleggers een minder turbulente rit.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten