Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente

28 dagen geleden

Volatility

Wat is er gebeurd?

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, heeft de rente met 50 basispunten (bp) verlaagd naar een bandbreedte van 4,75% tot 5%. Dit is de eerste renteverlaging sinds 2020 en is 25 bp meer dan de meeste economische prognoses, waaronder de onze, hadden voorzien. De verlaging komt wel overeen met wat de derivaten- en obligatiemarkt had verwacht.

De Fed benadrukte de vooruitgang die is geboekt richting hun inflatiedoelstelling van 2% en onderstreepte hun toewijding aan hun dubbele mandaat: het onder controle houden van de inflatie en het ondersteunen van maximale werkgelegenheid. Wat de toekomstige projecties betreft, wees de mediaan van de Fed-prognoses op mogelijke verdere verlagingen van in totaal 50 bp tegen het einde van het jaar. Voor 2025 suggereerden de Fed-voorspellingen nog eens 100 bp aan verlagingen. De verwachte rente op lange termijn steeg echter licht, van 2,75% naar 2,875%.

Na deze aankondiging bereikte de S&P 500 overdag een nieuw recordniveau, maar sloot net onder dat peil. Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 2 en 10 jaar bleef relatief stabiel rond respectievelijk 3,6% en 3,7%. De Amerikaanse dollar verzwakte verder en de euro steeg licht, bijna tot het hoogste punt van het jaar. Deze gematigde marktbewegingen zijn te verklaren doordat de verwachting van een renteverlaging de afgelopen weken al grotendeels in de activaprijzen was verwerkt.

Waarom nu?

De Fed balanceert zorgvuldig tussen haar twee hoofddoelstellingen: een inflatiedoelstelling van 2% en het handhaven van maximale werkgelegenheid. Ze erkende dat hoewel de banengroei is vertraagd en de werkloosheid licht is gestegen, deze met 4,2% nog steeds laag blijft. De Fed merkte ook op dat de toegenomen immigratie een factor is geweest in de recente stijging van de werkloosheid.

Visie AXA IM Select 

Hoewel het risico op een recessie blijft bestaan, wijzen de meeste indicatoren erop dat de Fed de economie naar een zachte landing stuurt. Deze recente renteverlaging is een "risicobeheersmaatregel", en de Fed zal flexibel blijven en haar aanpak aanpassen op basis van toekomstige gegevens. Het is een delicate balans, maar haalbaar. We gaan uit van een meer geleidelijke aanpak in de toekomst, met nog twee verlagingen van 0,25% dit jaar, gebaseerd op de opmerkingen van Powell. De uiteenlopende economische scenario's in de VS na de verkiezingen en de volatiliteit van de gegevens kunnen het voor de Fed uitdagend maken om de inflatie duurzaam rond de doelstelling te houden, met rentes zo laag als de Fed nu projecteert.

Sommige activa hadden al een verlaging van 50 bp ingeprijsd, wat de relatief stabiele marktreactie verklaart. Dit weerspiegelt de voorzichtige maar constructieve aanpak van de Fed. Zonder een scherpe neergang in de economische activiteit zullen de rally's op de obligatiemarkt echter waarschijnlijk beperkt blijven door de huidige waarderingen.

Gezien deze situatie blijven we Amerikaanse aandelen verkiezen boven obligaties, hoewel we onze verwachte rendementen hebben verlaagd vanwege de recente rally. Als de financiële omstandigheden blijven versoepelen zonder een recessie, zouden de aandelenkoersen verder kunnen stijgen. Hoewel noch aandelen noch obligaties er op korte termijn bijzonder aantrekkelijk uitzien, hebben aandelen meer groeipotentieel vanwege de winsten en verbeterende financiële omstandigheden.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten