Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

De dollar domineert

2 jaar geleden

Seamus Lyons, Senior Investment Manager

Seamus Lyons,
Senior Investment Manager, Architas

De dollar domineert

De Amerikaanse dollar is de reservevaluta van de wereld en domineert het internationale betalingssysteem sinds het Britse pond die status zo'n tachtig jaar geleden kwijt is geraakt. Als ’s werelds grootste economie, met 25% van het mondiale bbp, hoeft het niet meteen te verbazen dat de Amerikaanse munt die plaats opeist. De afgelopen twaalf maanden is de dollar echter fors gestegen. De DXY, de index voor de Amerikaanse dollar, is fors opgeveerd tegenover alle grote valuta's en kwam op zijn hoogste niveau in twintig jaar. De dollar kwam zelfs op gelijke hoogte met de euro. Welke factoren blijven de zo al dominante munt nog verder omhoogstuwen? 

Recente stijging

Er zit een aanwijzing in de uitlatingen van de Amerikaanse Federal Reserve, die dit jaar tot zeven rentestijgingen heeft beloofd. Bovendien zijn de prijzen van grondstoffen zoals olie en metalen na de coronacrisis fors de hoogte in gegaan. De meeste prijzen worden in dollar bepaald, wat betekent dat de wereldmarkten dollars nodig hebben om die aan te kopen. Gewoon het klassieke verhaal van vraag en aanbod dus. Bovendien worden de Amerikaanse valuta en Amerikaanse activa doorgaans als vluchtwaarden beschouwd. De Amerikaanse munt doet het doorgaans goed in risicovolle tijden, zoals we die de laatste tijd hebben gekend. Dat fenomeen wordt vaak 'the dollar smile' genoemd.

En wat met China?

China is de op een na grootste economie in de wereld en is goed voor ruim 17% van het mondiale bbp. China is ook de grootste exporteur in de wereld en is bijgevolg een belangrijke speler op de wereldmarkt. Betekent dat dat de renminbi de dominantie van de dollar binnenkort zal bedreigen? Experts achten dat weinig waarschijnlijk. De Chinese munt lijdt onder kapitaalcontroles en de Chinese kapitaalmarkten zijn niet vrij toegankelijk, waardoor de renminbi op het wereldtoneel nog niet zoveel betekent. Terwijl bijna 60% van de mondiale valutareserves wordt aangehouden in dollar en 20% in euro, is dat voor de renminbi op dit moment maar enkele procenten. 

Rusland heeft de kaarten herschud

Niettemin bestaat de kans dat de recente geopolitieke gebeurtenissen de huidige orde dooreenschudden en dat zelfs de status van de machtige dollar op losse schroeven komt. De inval van Rusland in Oekraïne in februari heeft het mondiale betalingsverkeer grondig verstoord. Er werden sancties opgelegd aan de Russische export, onder meer aan energie en industriële metalen, en zowat de helft van de 630 miljard dollar aan buitenlandse valuta van de Russische centrale bank werd bevroren. Rusland werd uit het internationale betalingssysteem SWIFT gegooid en zag zich genoodzaakt naar andere markten te kijken voor zijn export en ook andere valuta's te accepteren als betaling. 

De reactie van China

China blijft Russische olie invoeren en kan daar nu in renminbi voor betalen. Verder worden de landen langs de Nieuwe Zijderoute die China wil uitbouwen om de historische handelsroute tussen het Oosten en het Westen te herstellen, gestimuleerd om voor hun goederen in renminbi te betalen. Het is mogelijk dat zich op die manier een multipolaire wereld begint te ontwikkelen met twee economische systemen. De Chinese valuta zal vermoedelijk belangrijker worden binnen de wereldhandel, terwijl de Amerikaanse dollar vermoedelijk onaantastbaar zal blijven als mondiale valutareserve.

Architas view

De visie van Architas

Renteverschillen tussen valuta's en de veranderende onderlinge verhoudingen zijn heel krachtige hefbomen op de valutamarkten. En momenteel werken die in het voordeel van de stijgende dollar.

Maar als de rente stijgt, leidt dat doorgaans tot negatieve bewegingen op de vastrentende of de obligatiemarkten. De obligatierente stijgt meestal wanneer rentestijgingen worden verwacht, waardoor de obligatiekoersen dalen. Bij Architas zijn we een tijdje onderwogen gebleven in staatsobligaties, maar werden onlangs positiever omdat we van mening waren dat de sterke stijging van de rentevoeten achter de rug is.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten