Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

De waarde van de lange termijn

1 jaar geleden
Het voortschrijdend gemiddelde als bron van optimisme voor beleggers

2022 toont zich als een van de meest volatiele periodes voor de markten van de afgelopen jaren. Het is echter niet de eerste beursdaling en zal ook niet de laatste zijn. Onthoud daarom dat de markten zich op langere termijn altijd veerkrachtig hebben getoond.

Kijk dus niet zomaar naar de koersen op een bepaald punt in de tijd, maar naar het verloop van de markten over een langere periode. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van het voortschrijdende gemiddelde over tien jaar. Over die langere termijn blijken beleggingen in het verleden een stevig rendement te hebben opgeleverd voor wie vasthield aan zijn strategie.

Voorbeeld

Zelfs na wereldschokkende gebeurtenissen hebben beleggers die hun positie volhielden positieve resultaten geboekt. Wie bijvoorbeeld net voor Pearl Harbour 10.000 USD in de S&P 500 had belegd, zou die inleg tien jaar later hebben zien aangroeien tot 44.000 USD. Een belegging van 10.000 USD in de S&P 500 op 11 september 2001 zou in de vijftien jaar daarna aangegroeid zijn tot zowat 26.000 USD, hoewel die periode toch ook de economische crisis van 2008-2009 omvat.

Bronnen: Voortschrijdend gemiddeld jaarrendement S&P 500 over tien jaar. Capital Group, juni 2022: Markets have been resilient


De beleggingscyclus begrijpen

Hoewel elke beursdaling uniek is, vormen ze een normaal onderdeel van de beleggingscyclus. Correcties komen vaak voor, maar zijn ook tijdelijk van aard.

Sinds 1949 deden er zich ongeveer drie keer per jaar marktdalingen van minstens 5% voor, terwijl sterke recessies van 20% of meer (ook wel berenmarkten genoemd) slechts één keer om de zes jaar zijn voorgekomen.

De geschiedenis leert dat grote dalingen weliswaar langer duren, maar dat de markten zich altijd herstellen.

Bronnen: Capital Group, RIMES, Standard & Poor’s. Per 31 december 2021. Gemiddelde frequentie veronderstelt 50% recuperatie van de verloren waarde. Gemiddelde duur is de duur tussen hoogtepunt en dieptepunt van de markt.


Handleiding bij het beleggen in volatiele markten

3657 KB | PDF

Deze handleiding bespreekt waarmee je rekening moet houden bij het beleggen in volatiele markten, van het belang van spreiding tot een checklist met vijf punten om beleggingen aan af te toetsen.

BEKIJKEN

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten