Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Goud: wat weten de centrale bankiers?

1 jaar geleden

Niall Sexton, Investment Manager

Niall Sexton

Investment Manager, AXA IM Select

Goud: wat weten de centrale bankiers?

Nu de kerninflatie in de belangrijkste economieën veerkrachtig blijkt, de dedollarisatie wordt aangewakkerd door de toenemende geopolitieke spanningen en centrale banken in het eerste kwartaal recordaankopen van goud deden, stellen we ons de vraag wat de vooruitzichten zijn voor goud, dat traditioneel als een belangrijke diversificator en een vluchtwaarde wordt beschouwd?
Sterke opleving sinds oktober

In een periode met heel lage inflatie en rentevoeten die het grootste deel van het decennium tot en met 2022 heeft geduurd, heeft goud positieve rendementen behaald, maar deed de S&P 500 toch aanzienlijk beter, omdat beleggers op zoek gingen naar productievere activa. Sinds 2021 zit de inflatie in de meeste grote markten op niveaus die geleden zijn van het einde van de jaren zeventig. Van goud wordt gezegd dat het doorgaans sterk profiteert van hogere inflatie, en het is sinds november vorig jaar dan ook al met 20% gestegen. Het staat nu dicht bij zijn absolute hoogtepunt van $ 2.072 per troy ounce, al is de actuele prijs, als we rekening houden met de inflatie, nog een eind verwijderd van het record in januari 1980.

Vorig jaar een effectieve portefeuillediversificator

2022 was een heel ongewoon jaar voor de marktrendementen: zowel obligaties als aandelen daalden sterk door de escalerende obligatierendementen en rentevoeten. De goudprijs is in de loop van dat jaar relatief gezien weinig veranderd, waarmee het zijn waarde heeft bewezen als diversificator binnen een portefeuille. Ondanks de aanzienlijke tegenwind van de Federal Reserve (Fed), die de rente tot mei 2023 tien maanden op rij verhoogde, werd het herstel van de goudprijs het afgelopen halfjaar geschraagd door de verzwakking van de dollar. Goud heeft een omgekeerd evenredige relatie met de dollar en de macro-economische omstandigheden zouden in het voordeel van het edelmetaal kunnen keren. In de VS herinneren de recente bank runs, de impasse over het schuldplafond en de heel geconcentreerde prestaties van de S&P 500 ons eraan dat we activa moeten diversifiëren om het hoofd te kunnen bieden aan mogelijke instabiliteit op de binnenlandse markten. De dollarindex (DXY), die de prestaties van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een korf van andere valuta's meet, heeft eind september 2022 gepiekt en heeft sindsdien ruim 10% ingeleverd. De toenemende verwachting dat de Fed haar renteverhogingscyclus in de zomer op pauze zal zetten, zal de dollar waarschijnlijk verder onder druk zetten en tot een neerwaartse correctie van de obligatierente leiden. Dat zou dan weer bijkomende steun moeten bieden aan niet-rentende activa zoals goud. Als de dollar daarentegen aansterkt tegenover andere munten, dan wordt goud voor kopers buiten de VS duurder en dus relatief minder aantrekkelijk.  

Waarom is de vraag naar goud zo sterk?

Nog een opmerkelijke recente eigenschap van de goudmarkt is dat 2022 qua volume goudaankopen het sterkste jaar in 11 jaar was. Dat kwam deels door de toename in de aankopen van centrale banken, die met 1.136 ton of 24% van de totale vraag hun hoogste jaarniveau haalden. Zowel de Chinese als de Turkse centrale bank hebben veel goud ingekocht. In Turkije werd de vraag aangewakkerd door de vraag van consumenten, wegens de torenhoge inflatie in het land. In China kocht de centrale bank voor het eerst sinds 2019 weer goud, wat bijdroeg aan het populaire narratief over de opkomst van een multipolaire wereld en de dedollarisatie, die we onlangs in dit artikel belichtten. De opheffing van de lockdowns in het land wakkerde begin 2023 ook de binnenlandse vraag naar juwelen aan. China en Rusland zullen bovendien goud nodig hebben als waardebuffer terwijl ze proberen om de wereldorde weer in evenwicht te brengen zonder zich daarbij al te veel te laten hinderen door sancties van de VS. Dat wordt gesteund door zuidelijke landen die zich aan het ontwikkelen zijn en minder afhankelijk willen worden van de dollar, zoals Argentinië en Brazilië. Die dynamiek houdt in 2023 aan, nu de centrale banken in het eerste kwartaal een recordhoeveelheid kochten, 34% meer dan het vorige record voor datzelfde kwartaal. 

Architas view

Onze visie

Wat de vooruitzichten voor goud in de tweede helft van 2023 betreft, zullen de ingrepen van de Fed cruciaal zijn. In de VS blijft de inflatie ruim boven het doel zitten, net als in andere belangrijke economieën. Recente verrassende ingrepen door enkele andere grote centrale banken vergroten de kans dat de Fed de rente langer hoger zal houden. Dat kan de stijging van goud afremmen. AXA IM Select vermijdt een sterke actieve positie in goud, hoewel we de voordelen ervan wel inzien in het kader van een gediversifieerde portefeuille die zich tot doel stelt volatiele markten veilig door te komen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten