Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Het einde van obesitas

2 maanden geleden

Seamus Lyons, Senior Investment Manager

Seamus Lyons, CFA

Senior Investment Manager, AXA IM Select

Het einde van obesitas

In september 2023 stootte de Deense farmareus Novo Nordisk het Franse luxeconcern LVMH van de troon als grootste bedrijf van Europa qua marktkapitalisatie. Dat was het gevolg van de verdriedubbeling van de aandelenkoers van Novo Nordisk in de voorbije drie jaar, waarbij de waarde van de onderneming het Deense bbp voor 2021 evenaarde. De goede resultaten zijn te danken aan de focus op diabetes type 2, een aandoening waarbij het lichaam geen insuline kan verwerken om de bloedsuikerspiegel te reguleren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raamt het aantal wereldwijde patiënten op 422 miljoen (een toename met factor 3,9 sinds 1980). De aandoening kan lijden tot blindheid, nierfalen, hartaanvallen en verlies van ledematen. 

Obesitas is courant, ernstig en prijzig

Ozempic, het geneesmiddel van Novo Nordisk voor diabetes, werd in 2017 goedgekeurd als medicatie voor diabetes type 2. De bijwerkingen bleken van cruciaal belang: niet alleen de onderdrukking van hongergevoelens door de spijsvertering te vertragen, maar ook de nabootsing van het eetlustbeteugelende hormoon GLP-1 (glucagon-like peptide 1), waardoor patiënten op een jaar tijd gemiddeld 15% à 20% van hun lichaamsgewicht verloren. Zo werd de enorme nieuwe markt van de obesitaslijders, d.w.z. personen met een BMI van meer dan dertig, aangeboord. Net als diabetes wordt obesitas geassocieerd met tal van gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hartziekte en beroertes. Volgens cijfers van de WHO komt obesitas drie keer meer voor dan in 1975 en zullen tegen 2030 een miljard mensen bestempeld worden als obees. Er zijn erg veel obesitaslijders in de VS. In 2000 ging het om 30,5% van de volwassen bevolking, in maart 2020 om 41,9%. Ook bijna 20% van de Amerikaanse kinderen wordt getroffen. Volgens een studie van Harvard Medical School lopen kinderen met zwaarlijvige ouders zelf
50-80% meer kans om obesitas te ontwikkelen.

Het marktpotentieel – obesitas en andere

Volgens onderzoek van Morgan Stanley kan de wereldwijde markt voor obesitasmedicijnen van 2,4 miljard USD in 2022 oplopen tot 77 miljard USD in 2030. Geschraagd door de bewezen werking van die nieuwe eetlustonderdrukkende geneesmiddelen, suggereren nieuwe studies dat de medicatie ook doeltreffend zou zijn om de incidentie van tal van gerelateerde aandoeningen, zoals hartaanvallen, beroertes en cardiovasculaire aandoeningen, met wel 20% terug te schroeven. Naast Ozempic en Wegovy van Novo Nordisk, streeft de Amerikaanse farmaceutische onderneming Eli Lilly naar goedkeuring voor Mounjaro.

Implicaties van een duur geneesmiddel

De vraag naar obesitasmedicatie ligt nog steeds hoger dan het aanbod. Alleen al in de VS nam het aantal voorschriften sinds begin 2020 met 300% toe. Nu een voorschrift voor GLP-1-obesitasmedicijnen ongeveer 1.300 USD per maand kost en de medicatie slechts blijft werken zolang ze wordt genomen, zullen de meeste patiënten zich de medicijnen evenwel niet onbeperkt kunnen veroorloven. Het US Federal Medicare-verzekeringsprogramma dekt geen obesitasmedicatie. In het hypothetische geval dat we amper 10% van de Amerikanen die in aanmerking komen, de geneesmiddelen zouden aanbieden, zou dat bijna 4% van het volledige Medicare-budget opslorpen. Tenzij de prijs van Wegovy (Novo Nordisk) met 40% daalt, zou de globale kostprijs zwaarder doorwegen dan de voordelen van minder obesitas voor de Amerikaanse gezondheidszorg, die in 2016 op 260 miljard USD werd geraamd.

Minder zin in ongezonde voeding

Onderzoek door Morgan Stanley wees uit dat meer dan 70% van de patiënten die GLP-1-medicatie nemen minder ongezonde voeding met veel vet en suiker eten. Hoewel het onmogelijk is om precies te duiden waarom aandelen of sectoren het minder goed doen, lieten Amerikaanse voedingsaandelen tot midden november 2023 dalingen met dubbele cijfers optekenen, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode stijgingen met dubbele cijfers kan voorleggen. Volgens onderzoek van Alliance Bernstein hebben de recente studies die de voordelen van GLP-1-medicijnen voor de bestrijding van cardiovasculaire aandoeningen aantonen, dat rendementsverschil opgeschroefd en bijgedragen aan de historisch lage waardering van de Amerikaanse voedingssector. Ook andere sectoren die zouden kunnen lijden onder minder obesitas, zoals producenten van medische apparatuur en dialyseleveranciers, hinkten achterop.

Architas view

Onze visie

GLP-1 hebben het potentieel om de bestverkopende medicijnen ooit te worden. Ze zijn doeltreffend tegen diabetes en obesitas, en recente studies tonen ook een positieve invloed aan op tal van cardiovasculaire aandoeningen. Het valt nog te bekijken of we een wereld betreden waar een geneesmiddel volstaat om gewicht te verliezen. Als het toegankelijker wordt omdat het aanbod aantrekt en de prijs daalt, zullen heel wat mensen daar vermoedelijk echter de vruchten van plukken, met name de mensen in lagere sociaal-economische groepen, die vaak het kwetsbaarst zijn.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten