Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Welke activa zullen schitteren als de ster van de Amerikaanse dollar taant?

1 jaar geleden

Seamus Lyons, Senior Investment Manager

Seamus Lyons, CFA
Senior Investment Manager, Architas

 
Nadat de index voor de Amerikaanse dollar in september 2022 zijn hoogste niveau in 20 jaar bereikte, is hij weer teruggezakt naar het niveau van medio 2021. Zal die recente verzwakking zich doortrekken, en zo ja, welke kansen schept dat? 

Amerikaanse dollar ondersteund door agressieve ingrepen van de Fed en de oorlog in Europa …

Aanvankelijk dacht de Amerikaanse centrale bank (Fed) op haar lauweren te kunnen rusten, maar vervolgens ging ze sneller dan vele andere grote centrale banken de stijgende inflatie te lijf. In 2022 zagen we een van de agressiefste renteverhogingscycli van de Amerikaanse centrale bank ooit. Andere centrale banken pakten het daarentegen veel minder agressief aan. Zo begon de Europese Centrale Bank (ECB) de rente pas in juli te verhogen, zo'n vier maanden na de Fed, terwijl de Japanse centrale bank de rente onder nul blijft houden. Die factoren, plus de wens om activa aan te houden die als veilige havens worden beschouwd, stuwden de Amerikaanse dollar in de tweede helft van 2022 naar het hoogste niveau in tientallen jaren. 

… maar die steun ebt nu weg …

De pilaren die de Amerikaanse dollar zo sterk maken, beginnen echter af te brokkelen. Het renteverschil tussen de VS en de rest van de wereld zal de komende maanden waarschijnlijk kleiner worden. De algemene inflatie is in de VS sinds de voorbije zomer aanzienlijk bedaard, van de piek van 9,1% in juni 2022 naar 6,4% in januari 2023. Daardoor heeft de Fed het tempo van haar renteverhogingen teruggeschroefd en komt ze vermoedelijk stilaan in de buurt van het tarief waarop ze wil landen. De ECB blijft daarentegen assertief en voorspelt nog meer forse renteverhogingen, terwijl de nieuwe gouverneur van de Japanse centrale bank misschien het einde zal inluiden van de negatieve financieringskosten in Japan.

Ook de verschillen in de economische groeicijfers tussen de VS en de rest van de wereld zijn bevorderend voor de relatieve sterkte van de niet-Amerikaanse munten. De Amerikaanse rentecurve (het verschil tussen de rente op twee- en tienjarige Amerikaanse staatsobligaties) is momenteel het meest geïnverteerd sinds de jaren tachtig. Zo'n situatie, die laat vermoeden dat de rente in de toekomst fors zal dalen, is in het verleden altijd een duidelijke voorbode van een Amerikaanse recessie geweest. Ondertussen neemt in Europa de recessievrees af doordat de aardgasprijzen dalen en het continent alternatieve energieleveranciers vindt, waardoor het minder afhankelijk wordt van Russische energie. Elders zou de verrassende stopzetting van het zerocovidbeleid in China gunstig moeten zijn voor de wereldeconomie, met name voor Azië en voor grondstoffenexporteurs op de opkomende markten. 

… waardoor andere activa kunnen schitteren

Veel grondstoffen worden in dollar geprijsd, wat betekent dat een zwakke Amerikaanse munt de inflatie verder naar beneden kan trekken. Bovendien wordt sowieso al een daling verwacht door de hoge basis van 2022. Daar zullen de opkomende economieën waarschijnlijk van profiteren, aangezien een zwakkere dollar de schuldenlast vermindert van landen die sterk afhankelijk zijn van obligaties in harde valuta om hun financieringsbehoeften te lenigen. Bovendien zijn veel opkomende markten goed geplaatst om te profiteren van de heropening van de Chinese economie, wat de vooruitzichten voor hun valuta's verbetert. Ten slotte kan een zwakkere dollar weliswaar op het rendement van Amerikaanse ondernemingen wegen, maar zal die waarschijnlijk wel goed zijn voor de marges van Amerikaanse bedrijven met veel inkomsten uit het buitenland.

Architas view

Onze visie

In het verleden was een lagere dollar doorgaans gunstig voor de wereldeconomie, en het is dan ook geen verrassing dat de zwakte van die dollar in de voorbije maanden samenviel met sterkte op de globale financiële markten. De Amerikaanse inflatie nadert misschien haar piek, waardoor de Fed in de laatste fase van haar renteverhogingscyclus lijkt te zitten. Dat zal het verbeterende mondiale handelsklimaat ondersteunen, al moeten we opmerken dat de winstverwachtingen voor de S&P 500 op lange termijn onder druk kunnen komen als de dollar niet weer fors gaat stijgen. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten