Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Alternatieve beleggingen – het grotere plaatje

1 jaar geleden

CLOSE LOOK
Alternatieve beleggingen – het grotere plaatje

In woelige tijden op de financiële markten is het verstandig om een gediversifieerde waaier van activa aan te houden. Het verleden leert ons dat in marktomstandigheden waarin een bepaalde activaklasse het moeilijk heeft, een andere soms standhoudt. De tijd dat een traditionele portefeuille met alleen aandelen en obligaties daarvoor volstond, loopt echter ten einde. Tegelijk zijn alternatieve beleggingen, die aandelen noch obligaties zijn, steeds populairder geworden als diversificatie. We bekijken die alternatieven even van dichterbij, bespreken wat ze precies zijn en wat ze kunnen bieden.

Wat maakt alternatieve beleggingen nu precies anders of nuttig als activaklasse? Om te beginnen is ‘alternatieve beleggingen’ een containerbegrip dat een brede en gevarieerde waaier van activa omvat. Dat kunnen fysieke activa zijn, zoals vastgoed, schilderijen, juwelen of goud. Het begrip dekt ook andere activa, zoals huurcontracten van vliegtuigen, dennenbossen, olie-exploratierechten, megamagazijnen of infrastructuur zoals bruggen.

Het doel is om degelijke, goed beheerde activa te vinden, die een voorspelbare opbrengst genereren en dus qua rendement een stabiele koers kunnen varen, los van de markt. Minder alledaagse activaklassen kunnen even waardevol zijn, maar om te doorgronden hoe zij het in bepaalde marktomstandigheden zullen doen, is doorgedreven onderzoek nodig. ‘Absolute return’-fondsen streven bijvoorbeeld naar een stabiel rendement doorheen de tijd om kapitaal te beschermen. Ook private equity hoort op deze lijst.

Sommige vermogensbeheerders hebben zelfs geopperd dat cryptomunten de ultieme diversificatie zouden zijn. Die werden verondersteld beter tegen de inflatie te beschermen dan goud, ook al leunen ze qua risico dichter tegen aandelen aan. Vooralsnog is dat echter niet het geval – eerder dit jaar is helaas gebleken dat de cryptomarkten vooral speculatieve beleggers aantrekken. Misschien maken ze op langere termijn hun potentieel wel waar.

Historisch gezien waren alternatieve aandelen altijd het exclusieve jachtterrein van institutionele beleggers – in de VS zouden die 30% tot 50% van hun activa in deze klasse aanhouden. Vandaag maken ze in de VS echter ook opgang als mogelijkheid voor ervaren particuliere beleggers. De bezorgdheid over de voorthollende inflatie en stijgende rente treft in 2022 echter niet alleen aandelen en obligaties, maar ook deze alternatieve beleggingen. De betrouwbaarste diversificatie lijkt uiteindelijk dan toch nog een oude vertrouwde te zijn: cash, met de Amerikaanse dollar als koploper.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten