Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bitcoin – Het grotere plaatje

3 jaar geleden

De bekendste cryptomunt, de bitcoin, haalde met zijn dramatische koersbewegingen rond de jaarwisseling de krantenkoppen. De wereld toonde zich altijd achterdochtig en zelfs sceptisch, maar nu lijkt de bitcoin dan toch de kinderschoenen te ontgroeien. We werpen een blik op zijn geschiedenis en hoe hij zelfs enige geloofwaardigheid als belegging heeft verworven.

Zoals de naam ‘cryptomunt’ al zegt is de ontstaansgeschiedenis van de bitcoin niet helemaal duidelijk. Hij werd in 2009 door een onbekend persoon bedacht en geïntroduceerd. Hij wordt omschreven als een ‘gedecentraliseerde munteenheid’ omdat er geen centrale server bij betrokken is en hij niet onder het gezag van een toezichthouder staat. Het doel van de bedenker was namelijk om traditionele instellingen zoals centrale banken te omzeilen.

Bitcointransacties zijn anoniem, maar worden stuk voor stuk elektronisch geïdentificeerd met een geheime sleutel. De transacties worden bijgeschreven in een ‘blockchain’ of openbaar elektronisch grootboek. Dat de ketting niet kan worden gewijzigd zonder de hele geschiedenis van het grootboek te verstoren, houdt de transactie veilig. Door die anonimiteit wordt hij echter ook vaak in verband gebracht met criminele activiteiten en zelfs het ‘dark web’.

Bitcoins worden ‘gemined’ met rekenkracht, waarvoor vaak enorme hoeveelheden computers worden ingezet. Om de tien minuten komt er zo een nieuwe bitcoin bij. Dat voortdurende ‘minen’ verbruikt echter massa’s energie, evenveel als een klein land. Daardoor kiezen miners plekken met een overvloed aan hernieuwbare energie en van nature lage temperaturen voor de koeling, zoals IJsland.

Aangezien het aantal bitcoins eindig is – 21 miljoen – is een marktwaarde eenvoudig te berekenen. Na een stijging met 300% dook de cryptomunt vorig jaar op in de top tien van waardevolste activa ter wereld, naast Apple en Microsoft. Overal weerklinken waarschuwingen, onder meer dat wie belegt in cryptomunten bereid moet zijn om al zijn geld te verliezen. Ook de erg volatiele koers is niet geschikt voor voorzichtige beleggers. Anderen zien bitcoin als gewoon een bijkomende manier om te diversifiëren. Een die de inflatiebestendige eigenschappen van goud combineert met de dynamiek van technologie. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten