Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Krimpflatie – het grotere plaatje

1 jaar geleden

CLOSE LOOK
Krimpflatie – het grotere plaatje

Soms denk je dat het maar een idee is. Je favoriete chocoladerepen leken zoveel groter toen je klein was! Helaas is dat waarschijnlijk echt het geval. Uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat 2.500 producten over een periode van 5 jaar kleiner werden, terwijl er slechts 614 in omvang toenamen. Welkom in de wereld van krimpflatie. Hoe zit dat precies?

In feite gaat het niet alleen over chocoladerepen. Blikjes tonijn zijn de voorbije decennia aanzienlijk kleiner geworden. En een megaverpakking van chips telt waarschijnlijk nog slechts 22 zakjes tegenover 24 vroeger. Allemaal goed en wel, maar is de prijs van het product dan ook ‘gekrompen’? Jammer genoeg is die kans heel klein. En voedsel- en drankproducenten rekenen erop dat consumenten blij zijn met de stabiele prijs en gewoonweg niet merken dat het volume veranderd is.

Wat houdt consumenten tegen om een groter goedkoper product te kopen wanneer ze het verschil toch opmerken? Of om het eigen merk van de supermarkt te kopen? Veel hangt af van de merktrouw. Producenten lopen het risico dat consumenten geen vertrouwen meer hebben in het merk en hun favoriete producten de rug toekeren als ze vermoeden dat ze om de tuin geleid worden. Laten we eens kijken naar de twee grote redenen voor krimpflatie.

Misschien is de producent alleen hebzuchtig en wil hij zijn marges vergroten op de rug van de consument. Uiteindelijk zullen de hogere winstcijfers in de smaak vallen bij de aandeelhouders. Maar met de hoog oplopende inflatie staan de marges voor de producent misschien onder druk. De productiekosten stijgen, zowel van de grondstoffen zoals cacao of suiker, als van de energie om de productie draaiende te houden en natuurlijk de personeelskosten. Door het product kleiner te maken, worden de winstmarges duidelijk beschermd naarmate de kosten oplopen.

Positief is ook dat de krimpflatie zelf de prijsstijgingen voor de consument kan indijken. Want hoewel het product kleiner wordt in omvang, veranderen de totale prijzen niet. Het nadeel is dat het moeilijk wordt voor statistici om het overzicht te bewaren. Zij baseren zich op een mand met consumentengoederen en -diensten om de inflatie te berekenen. Die mand kan van maand tot maand onmerkbaar veranderen. Tenzij voor de bijzonder alerte koper natuurlijk.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten