Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Gelimiteerd marktleiderschap - wat is het grote verhaal?

1 jaar geleden

CLOSE LOOK
Gelimiteerd marktleiderschap - wat is het grote verhaal?

Er wordt vaak gezegd dat al uw eieren in een mand leggen een zeer risicovolle beleggingsstrategie is. En dat een gediversifieerde waaier aan beleggingen helpt om de risico's, die inherent zijn aan de financiële markten, te beperken. Gelimiteerd marktleiderschap is het fenomeen waarbij een klein aantal bedrijven de richting van een volledige index aanstuurt. We beoordelen graag de voordelen en risico's van beperkt marktleiderschap.

Hoewel er voorbeelden bestaan van andere indexen die geleid worden door een bepaalde sector, zoals luxegoederen voor de Franse CAC 40, om dit fenomeen te illustreren, hoeven we niet verder te kijken dan de S&P 500 in de VS. FAANG-aandelen aan de kant! Performance honors voor 2023 zijn onlosmakend verbonden met de zogenaamde 'Magnificent Seven'. De grootste technologieaandelen - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta en nu dus ook Nvidia - domineren de S&P 500, die goed is voor bijna 25% van de index. En deze handvol bedrijven trekken de hele index naar omhoog.

De Magnificent Seven zijn dit jaar tot dusver met 40-180% gestegen. Dit zijn zeven enorme bedrijven die een flinke opmars hebben gekend, waardoor hun dominante positie nog sterker wordt. Late deelnemer Nvidia heeft dit jaar het voortouw genomen en heeft 640 miljard dollar aan zijn marktkapitalisatie toegevoegd. NVIDIA maakt de krachtige halfgeleiders, of chips, die nodig zijn voor artificiële intelligentie (AI) modellen zoals Chat GPT. Elk van deze zeven technologiebedrijven wordt in verschillende mate blootgesteld aan AI.

Gelet op de weging van de S&P 500-index naar marktkapitalisatie, is elke belegger die heeft besloten niet deel te nemen aan de grote technologierally serieus achtergebleven, aangezien grote hoeveelheden geld zijn geïnvesteerd in AI-gerelateerde technologieën. Interessant genoeg was de S&P 500 Equal Weight Index onlangs negatief voor het jaar. Geen wonder dat dit "de meest gehate rally" in de beursgeschiedenis werd genoemd. En gezien de vooruitzichten van een economische vertraging later dit jaar, is het moeilijk te zien op welke manier de andere 493 aandelen uit de S&P 500 ooit een inhaalbeweging zullen kunnen maken.

Dus wat kan het momentum van de Magnificent Zeven controleren? Nu de inflatie geleidelijk onder controle komt, is het zeer onwaarschijnlijk dat de cyclus van renteverhogingen zal stijgen, wat vorig jaar een impact had op de hooggewaardeerde technologieaandelen. Indien de hype met betrekking tot generatieve AI toch zou afkoelen, zou Nvidia opnieuw gezien kunnen worden als een high-end chipfabrikant, die werd blootgesteld aan dezelfde extreme schommelingen van de vraag als in het verleden. Een hoog rendement brengt een hoog risico met zich mee en met zo'n beperkt marktleiderschap zou elke negatieve impact op een van deze techreuzen worden gevoeld binnen de volledige index.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten