Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Schuldenplafond in de VS - wat is het grotere plaatje?

1 jaar geleden

CLOSE LOOK
Schuldenplafond in de VS - wat is het grotere plaatje?

De financiële markten zijn de afgelopen weken binnen een krappe marge verhandeld. De marktprofessionals schreven dat toe aan de stand-off van het Amerikaanse schuldenplafond, waardoor ratingbureau Fitch de VS op de watchlist zette voor een mogelijke ratingverlaging van de AAA-rating. Maar wat is dit plafond? En waarom werd het een mogelijke volatiliteit genoemd? We geven de geheimen van de Amerikaanse overheidsfinanciën prijs.

Over het algemeen financiert de Amerikaanse overheid de economie via een combinatie van belastingontvangsten en leningen. De uitgaven kunnen soms hoger zijn dan het geld dat binnenkomt, wat betekent dat het financieringsniveau toeneemt. Maar de limiet van 31,4 biljoen USD voor de overheidsschuld werd al in januari bereikt. De kans is groot dat het niveau van de belastingontvangsten dit voorjaar niet overeenkwam met de prognoses, waardoor de overheid het tekort nu wil financieren door meer schulden uit te geven.

Elke verhoging van de schuldlimiet of het plafond vereist de goedkeuring van beide huizen van het Congres. Dit is waar het schoentje begon te wringen. De regerende Democratische partij wou het plafond verhogen, maar de Republikeinen uit de oppositie gingen enkel akkoord toen de Democraten besloten om hun uitgavenplannen, ook op het gebied van groene investeringen, in toom te houden. Waarom is dit belangrijk? Op een bepaalde dag, bekend als X-Date, zal het geld gewoon op raken. Ondertussen kwamen President Joe Biden en Voorzitter van het Huis Kevin McCarthy tot een compromis, waardoor de deadline zou verlengd worden tot 2025.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen voorspelde dat X-Date begin juni zou worden bereikt. Dit zou de Amerikaanse overheid ertoe hebben aangezet om de minst dringende betalingen, zoals pensioenpremies, te bevriezen. Uiteindelijk zou de overheid gedwongen kunnen zijn geweest om de rentebetalingen op haar schuld te annuleren. Een dergelijke wanbetaling zou worden gezien als een extreme stap, ondanks de claims van voormalig president Donald Trump, aangezien het de aanleiding zou zijn geweest van een volatiliteit van een bepaalde omvang.

Er werden verschillende alternatieve oplossingen voorgesteld, waaronder de creatie van een gouden munt met een waarde van 1 biljoen dollar die gebruikt zou kunnen worden om te betalen voor de uitgaven van de overheid. Sommigen beweren dat het 14e amendement van de Amerikaanse grondwet de president in staat stelt om het schuldenplafond helemaal te negeren. Na een periode van crisisdiplomatie met een hoge inzet werd algemeen aangenomen dat er een compromis zou worden bereikt en dat het schuldplafond zou worden verhoogd. Dit was namelijk het resultaat van vergelijkbare crisissen in 2011 en 2013. En ondertussen werd het vooruitzicht van een wanbetaling van de Amerikaanse regering uit de weg geruimd voor een periode van nog eens twee jaar.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten