Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Terminal rate - hoe zit dat precies?

1 jaar geleden

CLOSE LOOK
Terminal rate: hoe zit dat precies?

De term ‘terminal rate’ is momenteel alomtegenwoordig, aangezien de markten de vorm van de huidige cyclus van rentevoeten trachten te voorspellen. Bovendien is deze term cruciaal voor de voorspelling van de piek van de cyclus. Maar waarom is deze piek, oftewel ‘terminal rate’, belangrijk? We proberen te achterhalen in welke fase van de cyclus we ons bevinden en herinneren ons aan het voorspellend vermogen van de obligatiemarkten.

Terwijl de inflatie steeg naar het hoogste niveau van de afgelopen decennia, trachtten de centrale banken "voor te blijven op de curve". De rentevoeten, die begin dit jaar een absoluut dieptepunt kenden, werden agressief opgetrokken in een poging om de vraag in te perken en de inflatie opnieuw te doen dalen. Dus wanneer besluiten de centrale banken dat het genoeg is geweest?

De US Federal Reserve (Fed) wil het idee van een verwachte piek meenemen tot ver in 2023. En zelfs dan blijft de Fed erop aandringen dat de rentevoeten "langer hoger" zullen blijven. Maar wat zal die piek zijn? Dat is een belangrijke vraag voor bedrijven en individuen die grote investeringen willen doen, zoals de aankoop van eigendommen. Bovendien is het ook van groot belang voor de financiële markten. 

Afgelopen juli wees het beeld van de Fed over een ‘matig restrictief’ beleid nog op een terminal rate van net boven 3%. Maar sommige analisten voorspellen ondertussen een piek rond 5%. Waar komt deze grote sprong vandaan? Deze heeft voornamelijk te maken met hun verwachtingen van een hoge of ‘plakkerige’ inflatie in de komende jaren. We moeten echter vermelden dat de obligatierendementen van de US Treasury, die vaak worden beschouwd als een voorspelling voor de toekomstige rentevoeten, sterk zijn gedaald in vergelijking met de piek van het jaar.

Het feit is dat niemand van ons een glazen bol heeft om de toekomst te voorspellen. We kunnen dus enkel berekende gokken maken. Zoals 2022 duidelijk heeft aangetoond, zullen we in de komende maanden meer te weten komen over wat we nu nog niet weten. En wat zal er gebeuren zodra de terminal rate wordt bereikt? Per definitie vormt de terminal rate het ‘scharnierpunt’ waarop de centrale banken zullen beslissen om de rentevoeten te verminderen. Nu we stilaan dat punt bereiken en alle andere factoren gelijk zijn, zou de markt een zucht van verlichting moeten slaken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten