Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten augustus

7 maanden geleden
Een jaar later

Een jaar later

Het wetsvoorstel voor schone energie van president Biden, bekend als de Inflation Reduction Act, vierde zijn eerste verjaardag. De wet, met een waarde van 369 miljard dollar aan belastingvoordelen en subsidies, heeft de VS gekatapulteerd om wereldleider te worden op het gebied van groene technologie en om de doelstellingen voor 2050 op het gebied van "net zero" uitstoot te behalen. Klachten van Europese en Aziatische bedrijven over het feit dat ze werden uitgesloten van de investeringen, hebben echter geleid tot hogere belastingvoordelen voor schone voertuigen. Sectoren zoals nutsbedrijven en de transportsector hebben het voordeel van de stimulans alvast gevoeld. Maar er is misschien nog een andere overtuigende oplossing nodig om ook de uitstoot van de industrie en de luchtvaart te verminderen.

Nog een BRICS aan de muur?

Nog een BRICS aan de muur?

De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) kwamen bijeen voor hun vijftiende jaarlijkse conferentie. Op de agenda stond de uitbreiding van het blok van opkomende economieën, evenals meer handel in lokale valuta. Ook de optie van een toekomstige gedeelde munt werd besproken, met als doel de dominantie van de Amerikaanse dollar uit te dagen. Ondertussen kwam de Chinese sector ‘vastgoed met zware schulden’ weer in het nieuws toen de grootste appartementenbouwer Evergrande in de VS het faillissement aanvroeg.  De gevolgen voor de gehele sector, die naar schatting meer dan 25% van het Chinese BBP vertegenwoordigt, kunnen uiteindelijk de aanleiding vormen tot verdere binnenlandse stimuleringsmaatregelen om het beleggerssentiment te stabiliseren.

Multi-taskende Musk

Multi-taskende Musk

Tesla heeft de prijzen van EV's in China verlaagd in de strijd om marktaandeel die het bedrijf voert met de grootste lokale producent BYD. Oprichter Elon Musk steunde "het opofferen van marges om meer voertuigen te produceren" en voorspelde verdere prijsverlagingen. Ondertussen presenteerde Musk de eerste productieversie van zijn elektrische pick-up, bekend als Cybertruck, zijn "beste product ooit". Elders lijkt de situatie bij X (de nieuwe naam van Twitter) stabieler. Recente rivaal Threads verwierf 100 miljoen abonnees in de eerste vijf dagen na de lancering, een mijlpaal waar Twitter vijf jaar de tijd voor nodig had. Threads heeft sindsdien het aantal dagelijks actieve gebruikers onder de 12 miljoen zien zakken. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten