Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten december

5 maanden geleden
A festive pivot

Een feestelijk keerpunt

De omslag in het rentebeleid na milde uitspraken van Jay Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, werd door de markten op gejuich onthaald. De verwachting dat de rente in 2024 meermaals zal worden verlaagd, deed de financiële markten fors stijgen. De beurzen ontketenden een eindejaarsrally, aangevoerd door de groeisector. Daardoor is de Nasdaq-index dit jaar met 50% gestegen. Overheidsobligaties sprongen mee op de kar en de benchmarkrente op Amerikaanse obligaties op 10 jaar daalde met meer dan 115 basispunten naarmate de koersen stegen. Intussen zijn de verwachtingen voor de volatiliteit sterk gedaald, aangezien de VIX- of 'angstindex' naar zijn laagste peil in vele jaren is gezakt.

The circle of tech

De techcirkel is rond

Techgigant Nvidia, de uitblinker van de 'Magnificent 7' in 2023, ontpopte zich tot een toonaangevende investeerder in de toekomst van AI (kunstmatige intelligentie). Het bedrijf zag de vraag naar zijn GPU's (grafische verwerkingseenheden), de krachtige halfgeleiders die nodig zijn voor chatbots zoals ChatGPT, dit jaar fors de hoogte ingaan. Nvidia zet zwaar in op deze nieuwe technologie, terwijl het succes van de bedrijven waarin het investeert de vraag naar zijn chips normaal verder zal doen toenemen. En nu, in een vreemd cirkelvormige ontwikkeling, kondigde ChatGPT-maker OpenAI enigszins verrassend aan dat het zijn eigen GPU's gaat ontwikkelen.

COP commitments

COP-engagementen

Na langdurig onderhandelen werd er aan het einde van de COP28-klimaatconferentie overeenstemming bereikt over de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen zodat we tegen 2050 een klimaatneutrale economie kunnen creëren. De slotverklaring stelt dat de klimaatfinanciering, die niet alleen bedoeld is om de klimaatverandering te counteren, maar ook om de gevolgen ervan te verzachten, “tot een veelvoud van het huidige niveau moet worden opgetrokken”. COP28 werd geprezen als een conferentie waarop eindelijk de portefeuille bovengehaald zou worden en waarop er beslissingen zouden worden genomen om verliezen en schade te vergoeden voor de landen die het zwaarst getroffen worden door het veranderende klimaat. Het uiteindelijke fonds bedroeg minder dan 1 miljard dollar, wat volgens een betrokken partij eigenlijk niet meer is dan een 'klein voorschot'.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten