Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten december

1 jaar geleden
Vastgelopen olietanker

Vastgelopen olietanker

De Europese Unie kondigde een prijsplafond aan van $60 per vat voor Russische olie-exporten. Deze afspraak verbiedt de verzekering van tankers uit G7-landen die olie aan een hogere prijs te vervoeren, waardoor tientallen tankers in de wachtrij bleven staan aan de monding van de Zwarte Zee. Ondanks duidelijke problemen met de levering, daalde de olieprijs toch tot het laagste punt van afgelopen jaar, alvorens opnieuw te stijgen tot boven de $80 per vat toen China een vermindering van Covid-gerelateerde beperkingen aankondigde. Ondertussen, terwijl de grote oliemaatschappijen recordwinsten maakten, steeg de waarde van ExxonMobil boven die van Tesla voor het eerst sinds 2020.

China uit de lockdown

China uit de lockdown

Na grootschalige protesten, stapte China af van zijn strikte ‘zero-Covid’-beleid. Na verscheidene maanden met strenge beperkingen, die de Chinese economie hebben afgeremd en sterke gevolgen hadden voor de wereldwijde vraag, was deze ‘heropening’ zeer welkom. Het risico dat het coronavirus zich op ongecontroleerde wijze zou kunnen verspreiden bij een grote deel ongevaccineerde bevolking blijft echter bestaan. In sommige modellen wordt zelfs voorspeld dat dit tot 1 miljoen dodelijke slachtoffers zou kunnen leiden. Als antwoord paste China daarom de classificatie van Covid-doden aan. Hieruit zou een herstel van de groei en een versoepeling van de toeleveringsketen moeten volgen, hoewel we deze positieve gevolgen waarschijnlijk niet zullen voelen vóór volgende zomer.

Troef van de recessietop

Troef van de recessietop

De markten gonzen van de geruchten over de steilste inversie van de rendementscurve van de US Treasury Bonds van de afgelopen veertig jaar. Maar wat betekent dat? Eenvoudig gezegd wijzen kortlopende obligaties op renteverhogingen, terwijl langlopende obligaties een tragere groei in de toekomst voorspellen. Dat is een goede weerspiegeling van de recente retoriek van de US Federal Reserve (Fed). De Fed beloofde om inflatie uit het systeem te krijgen met hogere rentes, zelfs als dit gepaard gaat met economische pijn. De boodschap van de omgekeerde rentecurve zou kunnen zijn dat de recessie sterker is dan de inflatie.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten