Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten februari

3 maanden geleden
De terugkeer van Trump?

De terugkeer van Trump?

Bij de voorverkiezing voor de nominatie van de Republikeinse presidentskandidaat in de staat South Carolina overschaduwde Donald Trump zijn rivaal. Nu er op ‘Super Tuesday’ begin maart nog eens een twaalftal voorverkiezingen plaatsvinden, lijkt een tweede Trump-termijn in de ogen van verslaggevers steeds meer vorm te nemen. De wereldhandel is een vroeg doelwit, met beloofde invoertarieven van 10% voor alle handelspartners en die oplopen tot 60% in het geval van China. In het binnenland zal Trump naar alle waarschijnlijkheid opnieuw belastingverminderingen invoeren. Er wordt gevreesd dat het groene subsidiepakket van de Inflation Reduction Act (IRA) zal worden afgebouwd. Ook de positie van Jerome Powell als voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve zou in het gedrang kunnen komen gezien de eerdere conflicten met Trump over het rentebeleid.

Technische recessie

Technische recessie

Met deze term beschrijven economen twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Een aantal economische grootmachten als Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bevindt zich momenteel in een technische recessie, ook al wordt die als mild beschouwd. Dit heeft de Japanse Nikkei-index en de Eurostoxx 600 niet belet om historische pieken te doorbreken. Intussen zet de Amerikaanse economie nog steeds met volle kracht door, waardoor de markten hun voorspelde rentedalingen voor dit jaar moeten bijstellen. In de VS verstoorde dit de obligatiemarkten, maar niet de aandelenmarkten. Dankzij een enorme duw in de rug van indrukwekkende resultaten uit de technologiesector bereikte ook de S&P 500-index een historisch hoogtepunt.

Technologiebazen op de voorpagina

Technologiebazen op de voorpagina

Jensen Huang is de CEO van Nvidia, dat geavanceerde halfgeleiders ontwerpt. Terwijl bestellingen van bedrijven en landen wereldwijd binnenstromen, stelde hij dat versnelde computersystemen en generatieve AI “het kantelpunt hebben bereikt”. Sam Altman, CEO van OpenAI en een van de belangrijkste klanten van Nvidia, bevestigt dat. Volgens hem zal een investering van niet minder dan 7 biljoen dollar nodig zijn voor halfgeleiders die AI aandrijven. Dat cijfer komt overeen met de optelsom van de hele Japanse en Britse economie samen. Amazon-oprichter Jeff Bezos verkocht Amazon-aandelen ter waarde van 4 miljard dollar om zo de vlam van het ruimtevaartproject Blue Origin aan te wakkeren. Intussen verklaarde een rechtbank in Delaware het door Tesla aan Elon Musk uitbetaalde vergoedingspakket van 56 miljard dollar onwettig.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten