Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten juli

10 maanden geleden
Piek van de Fed bereikt?

Piek van de Fed bereikt?

Na de 'skip' van juni hervatte de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) het traject van stijgende rentevoeten, met de elfde renteverhoging in twaalf vergaderingen, en bereikte een record in 22 jaar. Zou de piek in deze rentecyclus nu eindelijk zijn bereikt, gezien de inflatie onlangs in de richting van het streefcijfer van 2% van de Fed is gedaald? Zoals altijd beloofde de Fed enkel om gegevensafhankelijk te blijven. Intussen klom de Europese Centrale Bank dichter bij haar eigen piek, terwijl de Bank van Japan, na jaren van ultrasoepel beleid, een agressievere fase inging. De Chinese Volksbank liet de benchmarkrente ongewijzigd.

Hittekoepels blijven hangen

Hittekoepels blijven hangen

In een afwijking van de normale weerpatronen vormde de straalstroom van atmosferische winden hoog boven de Atlantische Oceaan enorme zelfversterkende hittekoepels. Dit zorgde voor hoge temperaturen op het noordelijk halfrond, van de VS en Canada tot Zuid-Europa, Noord-Afrika en daarbuiten. In China ging de provincie Xinjiang met 52,2 graden Celsius gebukt onder de hoogste temperatuur ooit gemeten. De gevolgen voor de landbouw kunnen enorm zijn. Telers van gewassen, van olijven tot groenten en fruit, voorspellen dat de opbrengsten dit jaar sterk zullen dalen, wat gevolgen voor het aanbod zal hebben. Net nu de voedselprijsinflatie leek te dalen.

Misschien een zachtere landing?

Misschien een zachtere landing?

Voorspellers bleven verdeeld over het pad van de economische groei in de komende kwartalen, waardoor de markten onzeker bleven.  Optimisten voorspelden dat de inspanningen van de Fed om de Amerikaanse economie af te koelen tot een vertraging zouden kunnen leiden waardoor een recessie vermeden kan worden. Dit is nog nooit eerder gelukt en wordt ook wel een ‘onbevlekte desinflatie' genoemd. Intussen begon het resultatenrapportageseizoen voor het tweede kwartaal sterk, waarbij de banksector de positieve invloed van de stijgende rentevoeten op de winstmarges aantoonde. Tesla en Netflix vergalden de stemming echter enigszins door op hun omzetverwachtingen achter te blijven, waardoor beide aandelen door de markt werden afgestraft. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten