Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten juni

1 jaar geleden
Hogere rentes bijten

Hogere rentes bijten

Jay Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), beschreef het ontbreken van een renteverhoging in juni als een "sprong" en niet als een "pauze", aangezien de dotplots van de Fed wezen op twee bijkomende renteverhogingen dit jaar. Elders volgden de renteverhogingen elkaar snel op in de strijd tegen de inflatie. De centrale banken in het VK en Noorwegen verhoogden de rente met 50 basispunten, terwijl de basisrente in Turkije bijna verdubbelde tot 15%. Het hoofd van de Bundesbank herinnerde de markten eraan dat de inflatie een "zeer hebzuchtig beest" is. Sterke dalingen van de PMI-cijfers tonen de impact van een aanscherping van het beleid.

Update betreffende de oliemarkt

Update betreffende de oliemarkt

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt op korte termijn een jaarlijkse groei van de vraag naar olie met 6%, m een drastische vertraging na 2028, wat wijst op een "piek in de vraag in de nabije toekomst". De verrassende productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag door Saoedi-Arabië om de recente lagere vraag tegen te gaan, had weinig impact op de olieprijs. Verrassend genoeg was ook de reactie van de markt op de kortstondige muiterij in Rusland zeer gematigd. Intussen heeft oliereus Shell beloofd om de productie van fossiele brandstoffen op het huidige niveau te handhaven tot het systeem van schone energie van de toekomst is geïmplementeerd.

Groene voordelen van technologie

Groene voordelen van technologie

Er werd opgemerkt dat sommige ESG-portefeuilles, waarvan de lijst van posities gedomineerd wordt door de technologiereuzen, beginnen te lijken op de S&P 500. Recent stootte Nvidia, het populairste technologieaandeel van het jaar dankzij zijn aantrekkelijke generatieve AI-technologie, Tesla van de top van de ESG-wish list. Het heeft de hogere prestaties van ESG-fondsen sinds het begin van het jaar zeker geholpen. Maar waarom zouden technologieaandelen een match moeten zijn voor ESG-beleggen? Technologiebedrijven hebben doorgaans een lage koolstofimpact, ondanks de grote vraagstukken die ze aan de orde brengen, zoals bijvoorbeeld de privacy van de consument. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten