Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten maart

3 maanden geleden
Wordt TikTok in de VS verboden?

Wordt TikTok in de VS verboden?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat TikTok uit de Amerikaanse app stores weert, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance instemt met de verkoop van de app. De gebruikers zouden in de toekomst geen updates meer krijgen, waardoor TikTok na verloop van tijd irrelevant zou worden in de VS. Dataveiligheid is de reden van bezorgheid, meer bepaald door de vrees dat een buitenlandse overheid inzage zou kunnen krijgen in het gedrag van de Amerikaanse TikTok-gebruikers. Dit sluit aan bij het politieke steekspel waarbij de aankoop van elektrische voertuigen uit China wordt ontmoedigd. President Biden omschreef ze als "smartphones op wielen", terwijl de Chinese consumenten om dezelfde reden het advies kregen om Tesla-wagens te vermijden.

Positieve draai

Positieve draai

In Japan resulteerden de jaarlijkse traditionele ‘shunto’ loononderhandelingen in de grootste loonsverhogingen sinds 1991. Nippon Steel stond bovenaan de lijst met een stijging van 12%. Omdat de inflatie nog steeds de beoogde 2% aanhoudt, heeft de Japanse centrale bank de kans gegrepen om het ultrasoepele monetaire beleid een nieuwe draai te geven. Na acht jaar negatieve rentevoeten komt de rente nu net boven 0% uit. Maar doordat de eerste renteknip van de Federal Reserve nu pas in het tweede semester wordt verwacht, bleef de Amerikaanse dollaraantrekkelijker en glipte de Japanse yen verder weg.

Aantal beursintroducties in de klim

Aantal beursintroducties in de klim

Nu de aandelenmarkten in de VS en Europa op een recordniveau staan en de kans op renteverlagingen nog steeds reëel is, is dit jaarbegin bijzonder goed geweest voor beursintroducties. Het bedrag dat op de Amerikaanse markten is opgehaald, is verdrievoudigd. Het socialemediabedrijf Reddit steeg met 48% bij zijn debuut op de beurs van New York (NYSE). In Europa zijn onder meer de Zwitserse dermatologie-gigant Galderma en Athens International Airport meer dan verdubbeld. Dit is goed nieuws voor de hele reeks bedrijven die op hun beursintroductie zitten te wachten. Denk maar aan de berichtenapp Telegram, het Italiaanse merk van luxe sportschoenen Golden Goose en desoftwaregroep Databricks, gesteund door Nvidia.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten