Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten mei

1 jaar geleden
De zon komt op

De zon komt op

Na tientallen jaren in een diep dal, veert de Japanse beurs terug naar de hotlist met de hoogste koers in 33 jaar. En na zes opeenvolgende weken van winst lijken internationale beleggers zich bij de rally aan te sluiten. De veteraan-belegger Warren Buffet heeft onlangs een bezoek gebracht. Waarom nu? Na jaren te hebben gevochten tegen deflatie, heeft het land eindelijk een periode van gunstige inflatie getroffen, waaronder bescheiden loonstijgingen, die de economie zouden moeten stimuleren. En het hoofd van de beurs heeft publiekelijk gevraagd aan bedrijf om de dialoog aan te gaan met aandeelhouders, zodoende de winstgevendheid van Japan mogelijk te transformeren en een aanzienlijke impuls te geven aan het rendement van de aandeelhouders.

Pastaspiralen

Pastaspiralen

De totale inflatie, met inbegrip van voeding en energie, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar, fors dalen. De olieprijs is immers al beginnen te dalen, maar de inflatie van de voedselprijzen neemt in sommige regio's nog steeds toe. De supermarkten in Europa worden beschuldigd van 'greedflation'. Dat betekent dat ze profiteren van de stijgende prijzen om hun winstmarges op te krikken. Sommige regeringen hebben prijsplafonds opgelegd voor basisvoeding, zoals eieren en melk, en de Italiaanse regering heeft gedebatteerd over een plafond voor de prijs van deegwaren. Intussen blijven de centrale banken waakzaam over de inflatie, wat betekent dat een verschuiving naar een verlaging van de rente nog steeds veraf kan zijn.

Update AI

Update AI

Google lanceerde een door AI-aangedreven zoekmachine, waardoor het de nieuwste technologiereus is om lid te worden van het Artificial Intelligence-kamp. In een poging om twijfels over de betrouwbaarheid van kunstmatig gegenereerde tekst te kalmeren, bevat de Google-versie links naar internetbronnen, zodat de feiten kunnen worden geverifieerd. ChatGPT werd gelanceerd in de App Store, terwijl de oprichter Sam Altman, die voor een subcomité van de Amerikaanse Senaat verscheen, opriep tot het regulariseren van de generatieve AI-sector. BT (voorheen bekend als British Telecom) kondigde intussen plannen aan om tegen 2030 40% van het personeelsbestand te schrappen. Een vijfde van de afgeschafte banen zal worden vervangen door AI.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten