Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten november

2 maanden geleden
Plateau rally

Opleving na stabiel niveau

De aandelen- en obligatiemarkten kenden een verrassend scherpe opleving. Wat is er aan de hand? Het heeft allemaal te maken met de perceptie van zachtere berichtgeving van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De markten houden rekening met een 'hoger voor langer'-renteniveau en verwachten dat de volgende rentebeweging neerwaarts zal zijn. De Fed-futuresmarkten duiden op de verwachting van een eerste renteverlaging halverwege volgend jaar. De dalende renteverwachtingen zorgden voor een daling van de rentes op de obligatiemarkten, waardoor de obligatiekoersen stegen. Daarenboven zijn lagere rentes in combinatie met veerkrachtige economische cijfers over het algemeen positief voor aandelen.

Oil not so good

Minder goed met de olie

De oliemarkten zijn op een hellend vlak beland. Ondanks de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten daalde de olieprijs scherp richting $ 77 per vat. Grote olieproducenten, vertegenwoordigd door OPEC+, zijn van mening dat de vraag volgend jaar aanzienlijk zou kunnen dalen, ondanks de wijdverbreide verwachting van een zachtere economische landing. Hun reactie was een plan om de productie verder te verlagen, zodat het aanbod krap zou blijven en de prijzen zouden kunnen stijgen. Dit zou niet helpen in de strijd tegen inflatie en het zou ook niet goed uitkomen in de campagne van president Joe Biden, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Revolving doors

Draaideuren

De oprichter van OpenAI, Sam Altman, werd om onduidelijke redenen abrupt ontslagen door het bestuur van de organisatie. Het is mogelijk dat het bestuur van OpenAI, waarvan het voornaamste doel het welzijn van de mensheid was, zich zorgen maakte over de race om technologische vooruitgang te commercialiseren voordat ze de gevolgen ervan volledig begrepen. Ze hebben nu plaatsgemaakt voor een nieuw bestuur, dat voor de uitdaging staat om innovatie en winst op één lijn te brengen met veiligheid. Microsoft, de grootste geldschieter van OpenAI, bood aan Altman in dienst te nemen om hun eigen AI-initiatief te leiden, voordat hij net zo plotseling weer als CEO werd aangesteld.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten