Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten november

1 jaar geleden
Ontslagen in de technologiesector

Ontslagen in de technologiesector

De gouden tijden van de pandemie lijken voorbij nu Amerikaanse technologiebedrijven massale ontslagen aankondigen. Zo liet Intel weten duizenden banen te schrappen en tegen 2025 10 miljard USD te willen besparen. Meta zette 11.000 werknemers aan de deur, de grootste knip in hun geschiedenis. Bij Twitter werd de helft van het personeel afgedankt na de overname door Elon Musk. De rijkste man ter wereld waarschuwde voor een faillissement van het sociale netwerk als het personeel niet zou meegaan in zijn ‘hardcore’ werkcultuur. Ondertussen mikt Amazon op 10.000 ontslagen terwijl oprichter Jeff Bezos, de op drie na rijkste man ter wereld, beloofd heeft het grootste deel van zijn fortuin van 124 miljard USD weg te schenken.

Koerswijziging of niet?

Koerswijziging of niet?

De Amerikaanse rente blijft voorlopig misschien wel ‘langere tijd hoog’, maar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft laten verstaan dat er wellicht geen grote renteverhogingen meer komen zoals na de afgelopen vier vergaderingen. Andere Fed-bestuurders verklaarden dat de jongste renteverhogingen misschien te ver zijn gegaan toen bleek dat de inflatiecijfers in oktober lager uitvielen dan verwacht. De hoop dat de rente volgend voorjaar zal worden verlaagd, dreef dan ook meteen de markten hoger. Bij de Europese Centrale Bank klonk echter een ander geluid – een bestuurder opperde dat de energiesteun van de overheden kan verhinderen dat de vraag afneemt. Daardoor zou de inflatie net langer hoog blijven.

Blauw front houdt stand

Blauw front houdt stand

Tegen alle voorspellingen van analisten in en ondanks de lage populariteit van president Joe Biden heeft de Democratische Partij de controle over de Amerikaanse Senaat behouden. De Republikeinen behaalden wel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en kunnen zo nieuwe wetgevingen blokkeren. De ‘rode golf’ van Republikeinse zeges die Donald Trump had voorspeld, bleef uit. Toch maakte de ex-president iets later bekend zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. Vervolgens maakte Elon Musk, alsof hij zijn geloof in volstrekte vrijheid van meningsuiting wilde demonstreren, de schorsing van Trumps Twitter-account ongedaan nadat in een online peiling daarover een krappe meerderheid voor had gestemd.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten