Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten oktober

7 maanden geleden
“We zijn gewoon goed bezig”

“We zijn gewoon goed bezig”

Aldus de Voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) met betrekking tot de Amerikaanse economie. Ondanks de inspanningen van de Fed, die de rente in slechts 18 maanden met meer dan 5 procentpunten heeft verhoogd, lijkt de Amerikaanse economie onstuitbaar. De groei van het bbp zal in het derde kwartaal naar schatting meer dan 4% bedragen, als gevolg van de stijgende consumentenuitgaven. De data-afhankelijke Fed zou tot een nieuwe renteverhoging kunnen worden gedwongen als de inflatie weer oplaait. Dit zou de recente spanningen op de obligatiemarkt kunnen verklaren. Het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar bereikte voor het eerst sinds 2007 5%, omdat de koersen daalden.

Gespannen context

Gespannen context

De spanningen in het Midden-Oosten namen verder toe, hetgeen de vrees voor een bredere regionale escalatie deed toenemen. Ondanks de bezorgdheden over een dalend aanbod en de strengere Amerikaanse sancties heeft de olieprijs de piek van september niet opnieuw bereikt. Sommige traditionele veilige havens reageerden niet zoals verwacht. De koersen van Amerikaanse staatsobligaties bleven dalen, hoewel de goudprijs fors opveerde. Ondertussen was het Future Investment Initiative, bekend als de ‘Davos in the Desert’, getuige van de bijeenkomst van de internationale financiële gemeenschap in Riyad. De duidelijke boodschap was dat de regio open blijft staan voor investeringen, hoewel mondiale conflictgebieden hoog op de agenda stonden.

Permanente opleiding

Permanente opleiding

Nvidia, maker van de performante halfgeleiderchips die generatieve AI aandrijven, heeft een linkup aangekondigd met Foxconn, de fabrikant van de iPhone. Ze willen ‘AI-fabrieken’ creëren, in feite grote datacenters, die de grote taalmodellen achter generatieve AI zullen trainen. Ze zijn ook van plan autonome voertuigen en platforms voor robotica op te leiden. Ondertussen is OpenAI, de uitvinder van ChatGPT, van plan om enkele aandelen van bestaande werknemers te verkopen. De geraamde prijs zou de organisatie op 86 miljard dollar waarderen. Dat is indrukwekkend, in vergelijking met een waardering van 29 miljard dollar in april, waardoor OpenAI één van de meest waardevolle privébedrijven ter wereld is geworden.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten