Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten september

8 maanden geleden
Eindigt de cyclus hier?

Eindigt de cyclus hier?

De markten overwogen een mijlpaal, toen de westerse centrale banken de 'hoog voor lang'-pauze in hun rentecyclus leken in te lassen. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Bank of England pauzeerden de rente, een week nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogde, mogelijks voor de laatste keer deze cyclus. Data-afhankelijkheid blijft echter het mantra en de centrale bankiers zullen scherp kijken naar inflatie- en werkgelegenheidsrapporten. Toch worden er het komende jaar geen scherpe renteverlagingen verwacht, met een traject dat naar alle verwachting zal lijken op het plateau van de Tafelberg en niet op de scherpe piek van de Matterhorn.

Technologie schrikt af

Technologie schrikt af 

TSMC, 's werelds grootste chipmaker op contractbasis, zorgde voor een uitverkoop op de techmarkt. De Taiwanese techgigant zou belangrijke leveranciers hebben verteld om de levering van geavanceerde chipapparatuur uit te stellen. Elders werd de lancering van de iPhone 15 van Apple overschaduwd door zorgen over de vooruitzichten in China, waar het bedrijf dit jaar naar verwachting 50 miljoen iPhones zal verkopen. Volgens onbevestigde geruchten zouden overheidsfunctionarissen verboden kunnen worden om een iPhone te gebruiken. En dat terwijl lokale rivaal Huawei een smartphone met 5G heeft gelanceerd. De aandelenkoers van Apple daalde in twee dagen tijd met 6%, waardoor de marktwaarde van het bedrijf met 200 miljard dollar daalde.

Heropleving van de IPO's

Heropleving van de IPO's

Na een magere periode is de IPO-markt (beursintroductie) weer tot leven gekomen. Drie technologiebedrijven, Arm, een chipontwerper, Instacart, een online retailer en Klaviyo, een marketingsoftwarebedrijf, werden met succes op de beurs genoteerd. In alle gevallen werd een beperkte hoeveelheid aandelen aangeboden en door de schaarste bleef de interesse levendig, zij het niet helemaal op het uitbundige niveau van 2021. In Japan wordt de geplande beursgang van Kokusai Electric, een producent van chipapparatuur, de grootste in vijf jaar tijd. En dat geldt niet alleen voor de techsector. Birkenstock, waarvan de comfortabele sandalen te zien waren in de film Barbie, is ook van plan om de Amerikaanse markt op te gaan.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten