Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten september

1 jaar geleden
Koning dollar

Koning dollar

Een combinatie van factoren heeft de Amerikaanse dollar naar zijn hoogste koers in 20 jaar gevoerd. De Federal Reserve kondigde aan de rente met 75 basispunten te verhogen, terwijl de Britse centrale bank vanwege de bezorgdheid over de groei net besloot om het verwachtte tempo van verdere stijgingen te vertragen. De Japanse nationale bank greep voor het eerst sinds de jaren 1990 weer in op de valutamarkten – sinds begin dit jaar verloor de yen al bijna 25% terrein op de dollar. De plannen om meer Russische troepen te mobiliseren voor de oorlog in Oekraïne gaven de dollar als veilige haven nog meer wind in de zeilen. Intussen waarschuwde de Wereldbank dat de groei in gevaar komt als de renteverhogingen aanhouden.

Klimaatalarm

Klimaatalarm

Het aandeel van pakjesgigant FedEx verloor meer dan 20% nadat het bedrijf een daling van het pakjesvolume had bekendgemaakt. Ook concurrenten zoals UPS gingen achteruit. De nieuwe CEO sprak over een ‘volatiel operationeel klimaat’ door een slinkende vraag en voorspelde zelfs een wereldwijde recessie. Omdat het zo’n enorme variatie aan goederen vervoert, wordt FedEx gezien als een goede graadmeter van de groei van de wereldeconomie. Het nieuws volgde bovendien op berichten dat de groei van de Chinese export in augustus sterk was teruggevallen en onder de prognoses van economen was gebleven doordat de voorthollende inflatie wereldwijd de vraag afremde.

Klimaatalarm bis

Klimaatalarm bis

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties kreeg in New York een niet mis te verstane boodschap over de klimaatverandering. De Secretaris-Generaal riep grote multilaterale banken, zoals de Wereldbank, op om meer geld te laten vloeien naar de armere landen die in de frontlinie van de klimaatverandering staan. Het Noorse staatsfonds, dat 1,2 biljoen aan activa bezit, greep het moment aan om te beloven dat alle bedrijven waarin het belegt tegen 2050 CO2-neutraal moeten zijn. Voormalig Amerikaans vicepresident Al Gore wees erop dat onderzoek van het IPCC (de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering) heeft uitgewezen dat nadat volledige CO2-neutraliteit is bereikt, de wereldwijde temperatuur binnen vijf jaar alweer kan beginnen te dalen. 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten