Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

De grote verhalen van 2023

5 maanden geleden

Het jaar zit erop ...

2023 was het jaar van het plateau, doordat de westerse centrale banken aankondigden dat de rente langduriger hoger zou blijven. Uiteindelijk aanvaardden de financiële markten dit nieuwe normaal. Na tal van deprimerende jaren lieten de Japanse aandelenmarkten uitstekende resultaten optekenen. We blikken terug op enkele Quick Looks van het voorbije jaar.


January yearly review 2023
JANUARI
Een trager tempo

Na de rente vorig jaar enkele keren fors te verhogen, matigde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) hun tempo op de eerste vergadering van 2023. Zowel de Fed als de Europese Centrale Bank (ECB) hebben beloofd om de uitgestippelde koers te blijven volgen wat de renteverhogingen betreft, met als doel de inflatie terug te dringen. Toch verwachten de markten meer en meer een renteverlaging voor het einde van het jaar. Elders in de wereld voert de Japanse centrale bank een heel andere strijd: 6% van het bbp wordt daar gespendeerd aan de verdediging van haar ultrasoepel monetair beleid. Na drie decennia van dalende prijzen wordt de hoogste inflatie in veertig jaar dan ook goed onthaald in Japan.

February yearly review 2023
FEBRUARI
Onbedoelde gevolgen

Ford heeft stevige ontslagen in zijn Europese divisies aangekondigd. Vooral ontwerpers, ingenieurs en testers krijgen de bons. Waarom plots nu? De autobouwer heeft zich ertoe verbonden vanaf 2030 in Europa alleen nog elektrische auto’s te produceren. Elektromotoren ontwerpen is blijkbaar minder complex dan verbrandingsmotoren ontwikkelen. Bovendien zijn ze na de ontwerpfase ook eenvoudiger te installeren. Ford heeft ook beloofd dat toekomstige technologische vooruitgang ‘made in the USA’ zal zijn. Van die andere elektrische autobouwer, Tesla, bezitten indexfondsen nu meer aandelen dan oprichter Elon Musk, die er een pak van verkocht om zijn overname van Twitter te financieren.

March yearly review 2023
MAART
Vraagtekens bij uitstootdoelen

De Europese Commissie heeft ingestemd met een uitzondering op de wetgeving die vanaf 2035 verbrandingsmotoren verbiedt. De aanstoker van die beslissing was Duitsland, waar de autoproductie een groot deel van de industrie uitmaakt en waar volgens schattingen door de wetgeving tot 40% van de banen in de sector zou kunnen verdwijnen. De Commissie laat nu wel nog motoren toe die alleen op e-brandstoffen werken, die ze als CO2-neutraal beschouwt. E-brandstoftechnologie is echter duur en nog volop in ontwikkeling. Frankrijk en Zweden maakten bezwaar tegen wat kan leiden tot een enorme vertraging op de weg naar een zuiver elektrisch wagenpark.

April yearly review 2023
APRIL
Over KI

Elon Musk kondigde zijn plannen aan om een concurrent voor ChatGPT te ontwikkelen, als onderdeel van zijn "alles-app" onder het X-merk. De start-up is momenteel nog op zoek naar ingenieurs en investeerders. Hij wist al grote hoeveelheden van de Nvidia-chips te verzamelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een breed taalmodel dat generatieve AI kan produceren. De aankondiging volgde amper enkele weken nadat de tech-ondernemer een open brief ondertekende waarin hij, met onmiddellijke ingang, een pauze van zes maanden vroeg voor de ontwikkeling van de generatieve AI-technologie en waarin hij waarschuwde voor een "gevaarlijke" wedloop. Ondertussen kende SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, een tegenslag met de Starship-raket die enkele minuten na een testlancering ontplofte.

May yearly review 2023
MEI
De zon komt op

Na tientallen jaren in een diep dal, veert de Japanse beurs terug naar de hotlist met de hoogste koers in 33 jaar. En na zes opeenvolgende weken van winst lijken internationale beleggers zich bij de rally aan te sluiten. De veteraan-belegger Warren Buffet heeft onlangs een bezoek gebracht. Waarom nu? Na jaren te hebben gevochten tegen deflatie, heeft het land eindelijk een periode van gunstige inflatie getroffen, waaronder bescheiden loonstijgingen, die de economie zouden moeten stimuleren. En het hoofd van de beurs heeft publiekelijk gevraagd aan bedrijf om de dialoog aan te gaan met aandeelhouders, zodoende de winstgevendheid van Japan mogelijk te transformeren en een aanzienlijke impuls te geven aan het rendement van de aandeelhouders.

June yearly review 2023
JUNI
Groene voordelen van technologie

Er werd opgemerkt dat sommige ESG-portefeuilles, waarvan de lijst van posities gedomineerd wordt door de technologiereuzen, beginnen te lijken op de S&P 500. Recent stootte Nvidia, het populairste technologieaandeel van het jaar dankzij zijn aantrekkelijke generatieve AI-technologie, Tesla van de top van de ESG-wish list. Het heeft de hogere prestaties van ESG-fondsen sinds het begin van het jaar zeker geholpen. Maar waarom zouden technologieaandelen een match moeten zijn voor ESG-beleggen? Technologiebedrijven hebben doorgaans een lage koolstofimpact, ondanks de grote vraagstukken die ze aan de orde brengen, zoals bijvoorbeeld de privacy van de consument. 

July yearly review 2023
JULI
Piek van de Fed bereikt?

Na de 'skip' van juni hervatte de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) het traject van stijgende rentevoeten, met de elfde renteverhoging in twaalf vergaderingen, en bereikte een record in 22 jaar. Zou de piek in deze rentecyclus nu eindelijk zijn bereikt, gezien de inflatie onlangs in de richting van het streefcijfer van 2% van de Fed is gedaald? Zoals altijd beloofde de Fed enkel om gegevensafhankelijk te blijven. Intussen klom de Europese Centrale Bank dichter bij haar eigen piek, terwijl de Bank van Japan, na jaren van ultrasoepel beleid, een agressievere fase inging. De Chinese Volksbank liet de benchmarkrente ongewijzigd.

August yearly review 2023
AUGUSTUS
Nog een BRICS aan de muur? 

De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) kwamen bijeen voor hun vijftiende jaarlijkse conferentie. Op de agenda stond de uitbreiding van het blok van opkomende economieën, evenals meer handel in lokale valuta. Ook de optie van een toekomstige gedeelde munt werd besproken, met als doel de dominantie van de Amerikaanse dollar uit te dagen. Ondertussen kwam de Chinese sector ‘vastgoed met zware schulden’ weer in het nieuws toen de grootste appartementenbouwer Evergrande in de VS het faillissement aanvroeg. De gevolgen voor de gehele sector, die naar schatting meer dan 25% van het Chinese BBP vertegenwoordigt, kunnen uiteindelijk de aanleiding vormen tot verdere binnenlandse stimuleringsmaatregelen om het beleggerssentiment te stabiliseren.

September yearly review 2023
SEPTEMBER
Heropleving van de IPO's

Na een magere periode is de IPO-markt (beursintroductie) weer tot leven gekomen. Drie technologiebedrijven, Arm, een chipontwerper, Instacart, een online retailer en Klaviyo, een marketingsoftwarebedrijf, werden met succes op de beurs genoteerd. In alle gevallen werd een beperkte hoeveelheid aandelen aangeboden en door de schaarste bleef de interesse levendig, zij het niet helemaal op het uitbundige niveau van 2021. In Japan wordt de geplande beursgang van Kokusai Electric, een producent van chipapparatuur, de grootste in vijf jaar tijd. En dat geldt niet alleen voor de techsector. Birkenstock, waarvan de comfortabele sandalen te zien waren in de film Barbie, is ook van plan om de Amerikaanse markt op te gaan.

October yearly review 2023
OKTOBER
“We zijn gewoon goed bezig” 

Aldus de Voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) met betrekking tot de Amerikaanse economie. Ondanks de inspanningen van de Fed, die de rente in slechts 18 maanden met meer dan 5 procentpunten heeft verhoogd, lijkt de Amerikaanse economie onstuitbaar. De groei van het bbp zal in het derde kwartaal naar schatting meer dan 4% bedragen, als gevolg van de stijgende consumentenuitgaven. De data-afhankelijke Fed zou tot een nieuwe renteverhoging kunnen worden gedwongen als de inflatie weer oplaait. Dit zou de recente spanningen op de obligatiemarkt kunnen verklaren. Het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar bereikte voor het eerst sinds 2007 5%, omdat de koersen daalden.

November yearly review 2023
NOVEMBER
Draaideuren

De oprichter van OpenAI, Sam Altman, werd om onduidelijke redenen abrupt ontslagen door het bestuur van de organisatie. Het is mogelijk dat het bestuur van OpenAI, waarvan het voornaamste doel het welzijn van de mensheid was, zich zorgen maakte over de race om technologische vooruitgang te commercialiseren voordat ze de gevolgen ervan volledig begrepen. Ze hebben nu plaatsgemaakt voor een nieuw bestuur, dat voor de uitdaging staat om innovatie en winst op één lijn te brengen met veiligheid. Microsoft, de grootste geldschieter van OpenAI, bood aan Altman in dienst te nemen om hun eigen AI-initiatief te leiden, voordat hij net zo plotseling weer als CEO werd aangesteld.

December yearly review 2023
DECEMBER
De feestelijke afsluiting

Bij het einde van dit jaar en de aanvang van het nieuwe blijven de markten zich dezelfde vragen stellen. Zal de rente dalen in 2024? Kunnen de grote economieën een recessie vermijden en een zachte landing verwezenlijken? In de loop van het jaar zullen de markten vermoedelijk worden gedomineerd door de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hoe loopt het allemaal af? De tijd zal het ons leren. Intussen wensen wij al onze lezers een gelukkig en succesvol 2024!

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten