Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Volatiliteit op de markten - opportuniteit voor beleggers?

4 jaar geleden
De verspreiding van het coronavirus doet de volatiliteit pieken. Eind februari hebben de belangrijkste beurzen zware verliezen geleden. Toch zijn wij bij Architas van mening dat beleggers daarom nog niet hoeven te panikeren. Dit is waarom. 

Volatiliteit is normaal

Vergeet niet dat volatiliteit en correcties helemaal niet nieuw zijn. De aandelenmarkten kennen regelmatig opstoten van volatiliteit en in het verleden was er zowat elk jaar wel eens een correctie op één van de grote beurzen in de wereld. 

Terugkeer naar rendement

Voor langetermijnbeleggers hoeft dat naar onze mening echter geen reden tot bezorgdheid te zijn. Enkele van de opmerkelijkste beurscrashes van de afgelopen jaren waren het barsten van de dotcomzeepbel in 2000, de wereldwijde financiële crisis van 2008 en recenter de wereldwijde sell-off in het vierde kwartaal van 2018. Hoewel dat voor beleggers niet bepaald makkelijke tijden waren, bleken deze grote crashes in het licht van de wereldwijde beursrendementen op lange termijn uiteindelijk niet meer dan hobbeltjes in de curve. Elke keer opnieuw zien we dat wie de storm gewoon doorstaat en belegd blijft, hierna gewoon terugkeert naar een rendabele positie. 

Klik je verliezen niet vast

Het is zeer natuurlijk dat we ons als belegger zorgen maken wanneer de markten dalen, want uiteindelijk is er niemand die graag geld verliest. Maar wie na een correctie zijn geld uit een belegging haalt, maakt dat verlies definitief. Bovendien kan die belegger zo een eventuele opleving van de markt mislopen, want historisch gezien kwamen enkele van de beste dagen voor de aandelenmarkten vaak meteen na een periode van extreme volatiliteit. Er wordt wel eens gezegd dat 'tijd in de markt beter is dan de markt timen' en als langetermijnbeleggers staan wij helemaal achter deze uitspraak. 

Opportuniteiten om te kopen

Hoewel volatiliteit vaak als iets negatiefs wordt gezien, mogen we niet vergeten dat ze vaak ook koopkansen biedt. In volatiele tijden kunnen paniekverkopen de koersen ver onder hun eerlijke niveau duwen. En dat kan dan weer kansen bieden voor andere beleggers, die zo bepaalde effecten tegen een stevige korting kunnen kopen.

Diversificatie blijft belangrijk

Bij Architas vinden we het ook bijzonder belangrijk om in volatiele periodes gediversifieerd te blijven, omdat verschillende soorten beleggingen zich doorgaans ook verschillend gedragen. Wanneer beleggers hun zin voor risico verliezen, hebben aandelen bijvoorbeeld de neiging om te dalen, terwijl minder risicovolle activa daarentegen gaan stijgen. Dat zagen we onlangs nog bij de zogeheten 'veilige havens', zoals goud en staatsobligaties, die eind februari sterk zijn gestegen. Een mix van verschillende activa kan helpen om de volatiliteit in een portefeuille te beperken en zo een minder hobbelig parcours te rijden als belegger, met minder ups en downs.

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten