Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

PMI-cijfers – het grotere plaatje

3 jaar geleden

CLOSE LOOK
PMI-cijfers – het grotere plaatje

Nu de wereldeconomie weer op gang komt, volgen beleggers de maandelijkse PMI’s met argusogen. Die cijfers zeggen iets over welke richting de economie uitgaat en – zeer belangrijk op dit moment – hoe sterk het herstel is. Waarvoor staat die afkorting eigenlijk en wat geven de cijfers precies weer? Kunnen we er echt iets uit afleiden over de economische groei in de toekomst? Dat bekijken we van naderbij.

PMI staat voor Purchasing Managers’ Index, in het Nederlands de inkoopmanagersindex. Het is een maandelijkse peiling bij bedrijven in heel de VS, die voor het eerst werd afgenomen in 1948. De vragenlijst wordt gestuurd naar 400 Amerikaanse inkoopmanagers uit verschillende takken van de verwerkende industrie. Toen het gewicht van die sectoren in de economie begon af te nemen, werd een tweede peiling ingevoerd voor de dienstensector. De combinatie van beide levert de Composite PMI of samengestelde inkoopmanagersindex op. Tegenwoordig publiceren alle grote economieën op de eerste dag van de maand de resultaten van de maand voordien.

Waar peilt de vragenlijst precies naar? De inkoopmanagers worden elke maand bevraagd over vijf belangrijke indicatoren: productie, voorraadniveaus, nieuwe orders, bestellingen bij leveranciers en werkgelegenheid. Voor elke indicator is de vraag dezelfde: zijn de omstandigheden deze maand beter, onveranderd of slechter dan vorige maand? Door de antwoorden te bundelen ontstaat een index, een soort momentopname van de economie. Een resultaat boven de 50 wijst op groei. Onder de 50 geldt net het omgekeerde.

En wat is dan de Flash PMI of voorlopige inkoopmanagersindex? Ook dat is een momentopname, en zo’n goede indicator van de economische activiteit dat hij een betrouwbaar beeld schetst, ook al is de enquête niet helemaal volledig. Hij is erg nuttig voor zowel bedrijfsleiders als de financiële markten. De Flash PMI verschijnt tien dagen eerder, meestal wanneer 85% tot 90% van de respondenten heeft geantwoord. Het is een voorlopende indicator van de staat van de economie, die later bevestigd wordt door de officiële inkoopmanagersindex.

De jongste maanden wijzen de inkoopmanagersindices op een stevig herstel. Begin april bereikten zij hun hoogste niveau sinds 1983 in de VS en sinds de start van de metingen in 1997 in de eurozone. Nu de mondiale toeleveringsketens op de bedrijvigheid blijven wegen en sommige economieën door nieuwe virusvarianten opnieuw op slot gaan, geven de inkoopmanagersindex een belangrijke aanwijzing van de veranderende toestand van de wereldeconomie.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten