Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Boris Johnson wint verkiezingen

4 jaar geleden

Wat is er gebeurd?

Op 12 december trokken de Britten naar de stembus nadat het parlement instemde met vervroegde verkiezingen. De kiezers hoopten dat er een einde zou komen aan de politieke verlamming die nu al ruim drie en een half jaar weegt op de Britse economie.

Premier Boris Johnson leidde de Conservatieven naar de overwinning met een ruime meerderheid in deze derde verkiezingsronde in minder dan vijf jaar tijd.

Brexit woog zo zwaar door dat de kiezers bereid waren hun normale politieke voorkeur te laten varen om ervoor te zorgen dat hun Brexit-standpunt het zou halen in de verkiezingen. Velen stemden dan ook eerder tactisch met de bedoeling Brexit erdoor te krijgen.

Wat is de achtergrond?

De verkiezingen zijn nu wel achter de rug, maar de kiezers in het VK blijven diep verdeeld over het EU-lidmaatschap. Nu de Brexit gepland is voor 31 januari, hebben de Conservatieven de plicht om Brexit uit te voeren, aan te passen of uit te stellen.

In de aanloop naar de verkiezingen bleek uit de opiniepeilingen dat de Conservatieve Partij van Johnson stevig voorlag op de Labourpartij.

Een groot aantal onbesliste kiezers werd heen en weer geslingerd tussen binnenlandse thema’s en het gepolariseerde Brexitdebat. Hierdoor bleef de verkiezingsuitslag onzeker, ondanks de sterke positie van de Conservatieven in de peilingen vooraf.

Wat nu?

Nu het verkiezingsresultaat bekend is, zal de aandacht verschuiven naar de mogelijkheden voor de Britten om een handelsovereenkomst te sluiten met de EU. De kans bestaat echter dat de EU dit niet meer ziet zitten voor eind 2020, de timing blijft dus onduidelijk. Door deze onzekerheid omtrent de timing zullen de economie en de financiële markten waarschijnlijk nerveus blijven.

"Als er op 13 december een meerderheid aan conservatieve parlementsleden is, garandeer ik dat ik onze nieuwe overeenkomst door het parlement zal krijgen. De Brexit zal een feit zijn in januari"
De verkiezingsbelofte van Boris Johnson.

Welk effect zullen de verkiezingen hebben op de financiële markten? 

Een overwinning van de Conservatieven leek altijd al het meest marktvriendelijke resultaat. We verwachten dan ook dat dit positief momentum zal opleveren voor Britse aandelen, maar tegelijkertijd ook gunstig zal zijn voor het Britse pond. Dit kan het optimisme mogelijk ondermijnen, want de FTSE-zwaargewichten halen een aanzienlijk deel van hun inkomsten uit het buitenland. Deze bemoedigende uitkomst voor aandelen zal wellicht gepaard gaan met sterkere groei en inflatieverwachtingen, wat de rente zou kunnen opdrijven. Dit is dan ook een scenario dat nadeliger uitvalt voor de Britse obligaties. Mogelijk zullen bedrijfsobligaties het beter doen dan staatsobligaties, maar dit is allemaal relatief. De kans bestaat dat ze het slechter doen dan cash.

Ondanks de internationale belangstelling voor de Britse verkiezingen en de Brexit menen wij dat de gevolgen vooral voelbaar zullen zijn in het VK (en mogelijk Europa). Over het algemeen waren de rendementen in 2019 erg bemoedigend, maar het was soms een hobbelig parcours. Risico’s zoals de handelsspanningen tussen de VS en China en de aanhoudende Brexitperikelen hebben aangetoond dat er snel onrust kan ontstaan in de markten.

Net om deze reden blijven we dan ook vrij voorzichtig in onze beleggingsstrategie. Wij spelen niet in op dit binair resultaat. Gezien de hoge mate van onzekerheid die er momenteel heerst hebben we onze portefeuilles gediversifieerd om alle mogelijke schokken op te vangen. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat diversificatie via een breed gamma aan activaklassen de beste aanpak is.

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten