Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

China is helemaal terug

11 maanden geleden

Thomas Vogl, FRM, Senior Investment Analyst Architas

Thomas Vogl, FRM

Senior Investment Analyst, Architas

China veert op

De Chinese vicepremier Liu He zei tijdens het Economisch Wereldforum in Davos dat China helemaal terug is. Na de pandemie ging de Chinese economie eind 2022 weer open en sindsdien staan analisten versteld van hoe snel het herstel gaat. Het land is de op een na grootste economie van de wereld en daarom wordt gehoopt dat de voordelen van de opverende binnenlandse groei en de toenemende vraag zullen doorsijpelen naar de rest van de wereld.
Uitgebreide bewijzen van een heropleving

De opheffing van China’s  zerocovidbeleid resulteerde in een ferme opleving van de lokale economie. De bewijzen zien we overal: van de sterkste ordervolumes in de productiesector in tien jaar tijd tot het herstel van de passagiersaantallen in de Chinese metro, wat wijst op een herstel van de dienstensector. En ook de zogenaamde 'wraakuitgaven' van het spaargeld dat tijdens de pandemie werd vergaard, geven de internationale reizen en de luxegoederen een stevige duw in de rug. 

Wat brengt de toekomst voor China?

Het Nationale Volkscongres mikt voor 2023 op een bbp-groei van ‘ongeveer 5%’. Hoewel dat op het eerste gezicht niet bepaald overweldigend is, aangezien economen zo’n 6% verwachten, moet gezegd worden dat die doelstelling wellicht laag is gehouden om positieve verrassingen mogelijk te maken. Consumptie zal dit jaar de motor voor de groei zijn en daar maakt het Volkscongres nu een topprioriteit van, met een pragmatischer beleid ten aanzien van vastgoed en internetplatforms. Ook jobcreatie en buitenlandse investeringen staan hoog op de prioriteitenlijst. Het monetaire beleid wordt 'voorzichtig en doelgericht'.

Uit hoogfrequente macro-economische en sectorale cijfers blijkt duidelijk dat de activiteit zich na de heropening aan het normaliseren is. De recentste Purchasing Managers’ Index (PMI) klokte af op het hoogste niveau in tien jaar: die voor de productiesector kwam op 52.6, flink boven de verwachte 50.6, en die voor de niet-producerende sectoren bedroeg 56.3, terwijl 54.0 werd verwacht. De index voor de dienstensector steeg in februari naar 55.0, tegenover 52.9 in januari. Ondanks die oplevende vraag zal de inflatie waarschijnlijk binnen de perken blijven, met een officieel doel van 3% voor 2023. Dat staat in schril contrast met de andere grote economieën, waar de inflatie veel hoger is.

Doorvoereffecten

Maar hoe groot is de kans dat die opleving van de Chinese groei doorsijpelt naar de rest van de wereld? De eerste landen die ervan zullen profiteren, zijn uiteraard de buurlanden van China, die meer goederen naar China exporteren dan vele westerse economieën. En inderdaad, ook in noordelijk Azië zijn enkele macro-economische cijfers verbeterd, al blijven ze nog altijd krimpen door de vertragende mondiale vraag. Doordat Chinese toeristen weer naar de andere Aziatische landen reizen en daarbij hun spaargeld beginnen uit te geven, zouden economieën zoals Hongkong en Thailand de wind in de zeilen moeten krijgen.

De stijgende vraag zal ook voelbaar zijn op de grondstoffenmarkten, vooral de oliemarkt, aangezien China de grootste olie-importeur van de wereld is. Er wordt geraamd dat de Chinese vraag zou kunnen stijgen met een miljoen vaten per dag, en gezien het beperkte aanbod zal dat de olieprijzen vermoedelijk opdrijven.

Architas view

Onze visie

Wij blijven voor de korte termijn positief over de aandelenmarkten in Azië zonder Japan, aangezien het groeipotentieel verbetert en de bedrijfswinsten vermoedelijk in de lift zitten. Ondanks de recente pauze in de rally op de markt na de heropening, zou het momentum er wel positief moeten blijven en zijn de markten nog lang niet te duur of overbevolkt. 

De risico's voor aandelen uit Azië zonder Japan zijn onder meer een harde landing van de Amerikaanse economie of de Amerikaanse dollar die opnieuw zou aansterken doordat beleggers hun heil gaan zoeken in de klassieke veilige havens. Vergeet ook niet dat internationale beleggers de heropening van China ook nog kunnen benutten via een omweg, bijvoorbeeld via de Europese aandelenmarkten, die een blootstelling inhouden aan schommelingen in de Chinese vraag. Tegenvallend nieuws over de consumptie, de vastgoedsector of de geopolitieke ontwikkelingen zouden de markten vermoedelijk ook verstoren. 

Zoals altijd bevelen wij een gediversifieerde beleggingsportefeuille aan en raden we aan om niet alle eieren in één geografisch mandje te stoppen. Uw blootstelling spreiden over een groot aantal vermogenscategorieën kan de risico's van een bepaalde regio beperken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten