Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Het successieprobleem

3 maanden geleden

Als makelaar heb je misschien klanten waar je niet alleen hen, maar heel de familie van diensten voorziet. Zij kunnen dan vragende partij zijn naar successieplanning. Maar hoe begin je daar als makelaar aan? AXA IM Select biedt niet alleen expertise, maar werkt ook samen met experts op vlakken waar we die expertise niet zelf kunnen bieden. We laten Rutger Van Boven, expert bij BDO, aan het woord.

 

Wat is het belang van successieplanning?


Het belang is velerlei en is natuurlijk afhankelijk van situatie tot situatie. Enerzijds heb je het fiscale luik, waarbij voor ondernemingen bijvoorbeeld bepaalde gunstregimes zijn, waardoor je bijvoorbeeld de erfbelasting kan verlagen. Het laatste dat je als zaakvoerder wil is natuurlijk dat je onderneming verkocht moet worden om de erfbelasting te betalen. Uiteraard zijn er ook mensen zonder onderneming die een bepaald vermogen hebben opgebouwd in roerende of onroerende goederen, of een combinatie van beide, die door de verschillende wetgevingen de bomen door het bos niet meer zien. De wetgeving verschilt dan ook per gewest, laat staan over landen heen. Zo werken wij voor mensen die belangen in het buitenland hebben met partners, om daar ook te kunnen optimaliseren.

"Het laatste dat je als zaakvoerder wil is natuurlijk dat je onderneming verkocht moet worden om de erfbelasting te betalen."

 

Anderzijds zijn er ook juridische overweging. Zo willen mensen met een onderneming vaak de continuïteit van die onderneming garanderen, en gaan zij dus bepalen dat kinderen die bijvoorbeeld zeer actief zijn in die onderneming dat ook kunnen blijven doen. Daarnaast zijn er ook mensen die bijvoorbeeld scheiden en in het geval van een vroegtijdig overlijden willen vaststellen wat met hun erfenis moet gebeuren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een nieuwe partner bijzonder beschermen.

Wanneer begint men best aan successieplanning?


Ik denk dat het beginnen met successieplanning wanneer men de pensioenleeftijd nadert een beetje gebaseerd is op een misvatting. In verschillende fasen in het leven kan het namelijk aangewezen zijn om een bepaalde bescherming te gaan voorzien. Als je jong bent, kan het nuttig zijn eens na te denken over successieplanning wanneer je een huwelijksstelsel uitkiest. Of als je net kinderen hebt, kan het misschien de bedoeling zijn dat het vermogen naar de partner gaat omdat de kinderen te jong zijn. Omgekeerd kan het zijn dat als je net iets ouder bent, je de kinderen toch zoveel mogelijk wil nalaten, zoals vaak na een echtscheiding het geval is. Daarnaast zijn zaken zoals bewindvoering in het geval van onbekwaamheid ook iets van alle leeftijden, Michael Schumacher was pas 44 toen hij in een coma verzeilde. Er zijn dus veel momenten in het leven waarbij je je oor bij een successieplanner kan gaan leggen.


Waarom hebben mensen hiervoor een expert nodig?


De wetgeving is de laatste jaren enkel maar complexer geworden. Zo is de Vlaamse belastingdienst nu ook bevoegd om zelf wetten te interpreteren. Op basis van die besluiten kan de optimalisatie dus wel gaan veranderen. Dan moet je die eigenlijk al op de voet volgen. Daarnaast zijn er recent ook veel vernieuwing in ons recht: het nieuwe vennootschapsrecht dat er in 2018 kwam, het nieuw zakenrecht in 2021, enzovoorts. Daarnaast verschilt de wetgeving, zoals hierboven vermeld, over de gewesten heen, waardoor het verhaal al zeer complex kan worden. Daarom informeren wij onze klanten met communicaties wanneer deze zaken veranderen, zodat ze kunnen blijven genieten van die expertise.

 

Contacteer ons

Wij staan ​​ter uw beschikking om al uw vragen te beantwoorden. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contacteer ons

Maak een afspraak

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze relatiebeheerders.

Maak een afspraak

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten