Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Toenemende volatiliteit en de voordelen van diversificatie

2 jaar geleden
Een woelige start van het jaar

De inflatie en het coronavirus hielden de meeste aandelenmarkten vorig jaar niet tegen. Met de terugval van de volatiele markten in januari brengt 2022 echter nieuwe zorgen voor beleggers. Toen de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) bekendmaakte dat ze haar pandemiegerelateerde stimuleringsmaatregelen sneller zou beëindigen, gingen beleggers hun posities in cyclische sectoren versterken, aangezien deze meer kans maken om het goed te doen tijdens een economisch herstel. Deze verschuiving ging gepaard met het afstoten van beleggingen in aandelen van grote technologiebedrijven.

Dat aandelen van bedrijven tegen torenhoge waarderingen werden verhandeld op een moment dat de Fed op het punt stond de rente te beginnen verhogen om de inflatie tegen te gaan, werd beleggers te veel. Dit geldt met name voor Nasdaq, een van de belangrijkste beurzen van Wall Street. Deze beurs, waar vooral aandelen van sterk groeiende technologiebedrijven met een hoge beurswaarde worden verhandeld, bereikte in november nog recordhoogten. In januari belandde de Nasdaq echter in een technische correctie, na in twee maanden tijd iets meer dan 10 % te zijn gedaald. 

Toenemende volatiliteit en de voordelen van diversificatie

Deze grote marktvolatiliteit herinnert ons altijd aan het nut van diversificatie. De recente duik van de Nasdaq is daar het jongste voorbeeld van. De geschiedenis leert ons dat beleggers die alles inzetten op één bedrijf, één index of één land, met grote ups en downs kunnen worden geconfronteerd ... en 's nachts vaak wakker zullen liggen.

Dit jaar lijkt een ommekeer op de markten in te luiden, met de terugkeer van de inflatie en een kentering in de lage rente waaraan we zo lang gewend zijn geweest.  Hogere rentevoeten brengen volatiliteit met zich mee en zetten enige druk op de waarderingsniveaus. Wat echter niet betekent dat de markten in 2022 niet zullen stijgen. Of die stijging er komt, zal de tijd moeten uitwijzen, maar een en ander maakt wel duidelijk dat ook de volatiliteit waarschijnlijk zal toenemen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten