Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Thuiswerken - Het grotere plaatje

4 jaar geleden
De restricties in de Chinese stad Wuhan werden opgeheven, maar vele landen in de rest van de wereld blijven nog steeds in quarantaine. Het leven is ingrijpend veranderd nu individuen en gezinnen binnen moeten blijven en ‘sociale afstand’ moeten houden van hun buren en vrienden. Laat ons een blik werpen op telewerken, het nieuwe normaal.

Sommige economieën zijn erg geschikt voor thuiswerken. Het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, waar 40% van de bevolking in een dienstensector werkt. Constant online zijn kan echter ook stress genereren en duidelijke grenzen tussen werk en privé zijn cruciaal. Positief is dan weer dat traditionele activiteiten zoals bakken, doe-het-zelf en groenten kweken aan een comeback bezig zijn. Anderzijds melden ziekenhuizen dan weer een sterke stijging van het aantal oogletsels!

Het zijn gouden tijden voor technologie. Platformen zoals Microsoft Teams en Zencastr, tot voor kort voorbehouden aan teleconferenties en podcasts, zijn intussen bekende namen geworden. Thuiswerkers en hun kinderen sporten en zoeken ontspanning via online gymsessies en lessen, en via virtuele quizzen en dvd-boxen. De vraag naar streamingdiensten en thuisleveringen is sterk gestegen en de aandelenkoersen van zowel Netflix als Amazon noteren op recordniveau’s.

De voordelen voor het milieu blijken uit de heldere hemel en zuivere lucht. Net op het moment dat de ‘Dag van de Aarde’ aan zijn vijftigste editie toe was. Toch is de situatie niet zo eenvoudig. Onderzoek toont aan dat het internet, en de infrastructuur die het ondersteunt, één van de grootste verantwoordelijken is voor de stijgende CO2-uitstoot. De elektriciteitsbehoefte van elektronische toestellen en data-overdracht is bijna even hoog als die van de wereldwijde luchtvaartsector.

Zullen we ooit nog terugkeren naar de oude manier van werken? Naarmate de beperkingen opgeheven worden, vragen Amerikaanse bedrijven om bescherming tegen rechtszaken voor het geval dat hun werknemers te vroeg opgeroepen worden en vervolgens ziek worden. Een dergelijke bescherming door de overheid zou een grote opsteker voor het vertrouwen betekenen. De bedrijven kunnen dan de wereldeconomie, die zo dramatisch stilgelegd werd, heropstarten.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten