Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Droog kruit: waarover gaat het?

5 maanden geleden

Droog kruit: waarover gaat het?

Er is een oud gezegde dat je best "je kruit droog houdt". De Engelse staatsman Oliver Cromwell zou het in de 17e eeuw gezegd hebben, toen hij zijn mannen aanvuurde in de strijd. Het kruit in kwestie was natuurlijk het buskruit in hun musketten. De financiële markten hebben hun eigen interpretatie aan 'droog kruit' gegeven. Tegenwoordig verwijst het naar de cash die aan de zijlijn staat te wachten tot de tijd rijp is om te beleggen op de markt.

Waarom wordt deze uitdrukking nu steeds vaker gehoord? Na de meest agressieve renteverhogingscyclus van de Amerikaanse Federal Reserve in de geschiedenis, is de beleidsrente van de Fed in de 18 maanden tot juli 2023 met meer dan 500 basispunten gestegen. Beleggers die voordien cash de rug hadden toegekeerd, in de jaren dat het rendement van de activaklasse nauwelijks meer dan 0% opleverde, stelden plots vast dat het 'risicovrije' rendement van 5% op kortlopende deposito’s in dollar lang geen slechte keuze meer was.

Toen de beleidsrente van de Fed de piek van 5,25-5,50% naderde, vloeide er bijgevolg enorm veel geld naar Amerikaanse geldmarktfondsen. Zoveel geld zelfs dat er naar schatting 6 biljoen dollar in deze uiterst liquide fondsen geparkeerd staat op het einde van dit jaar. En toen Fed-voorzitter Jay Powell begin december aankondigde dat het “waarschijnlijk niet nodig zal zijn om de rente verder te verhogen”, stak hij daarmee effectief de lont aan onder een enorm arsenaal droog kruit. 

Het potentiële effect dat deze cashmiddelen kunnen hebben als ze op de financiële markten worden belegd, wordt vergeleken met “een vloedgolf van geld dat er zit aan te komen”. Misschien geen tsunami, maar toch een ‘langzame grote golf’, die in de loop van het jaar aan kracht zou kunnen winnen. De Amerikaanse rente zal volgend jaar naar verwachting met maar liefst 150 basispunten dalen, en sommigen verwachten dat de Fed in het voorjaar zal starten met een reeks van zes renteverlagingen. Plots ziet het rendement op cash er in verhouding aan de lage kant uit, waardoor andere activaklassen aantrekkelijker worden. 

De jongste beursrally werd grotendeels aangedreven door koersstijgingen, wat betekent dat de winsten een inhaalbeweging zullen moeten maken om te vermijden dat de waarderingen te duur worden. Als er een zachte economische landing of zelfs geen landing komt in 2024, zal dit de winstgevendheid van de bedrijven opkrikken. Wat de Amerikaanse markt voor overheidsobligaties betreft, levert de tweede helft van het jaar traditioneel hogere rendementen op, waardoor de obligatiemarkten bij de start van het nieuwe jaar mogelijk een pauze zullen inlassen. Desondanks leiden dalende rentes over het algemeen tot stijgende obligatiekoersen na verloop van tijd. De volatiliteit kan volgend jaar weer de kop opsteken, vooral in het licht van de belangrijke verkiezingen die op het programma staan, met als hoogtepunt de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Maar nu er zoveel droog kruit op overschot is, mogen de markten zich in 2024 opmaken voor positieve rendementen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten