Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

De pandemie als een katalysator voor verandering?

3 jaar geleden
Het lijkt erop dat COVID-19 een spoor van economische vernieling zal achterlaten dat de verspreiding van het virus nog lang zal overleven. De grootschalige stimulus van overheden en centrale banken hebben geleid tot een drastische stijging van de schuldniveaus. Het ziet ernaar uit dat de belastingen zullen worden verhoogd om deze schuld af te lossen. Ondertussen zijn de wereldwijde toeleveringsketens onderbroken ten gevolge van de lockdowns. Het herstel van die ketens zou lang kunnen duren. Het is moeilijk voor te stellen hoe uit een pandemie iets positief zou kunnen voortkomen maar met COVID-19 zou dit wel eens het geval kunnen zijn.

De wereldwijde crisis heeft geleid tot een hernieuwde aandacht voor sociale kwesties en tot meer aandacht voor de behandeling van stakeholders door ondernemingen. Veel bedrijven hebben tijdens de pandemie de samenleving, maar ook hun werknemers en leveranciers, zichtbaar gesteund. Bedrijven met een minder sociaal verantwoorde bedrijfscultuur zijn echter met naam genoemd, wat tot gevolg kan hebben dat de meer ethisch ingestelde beleggers hen gaan mijden.

De opschorting van de economische activiteit heeft geleid tot verbeteringen in ons milieuwelzijn. Zo koppelt ‘Next Generation EU’, het economisch plan van de Europese Unie om de coronacrisis te boven te komen, een enorme financiële stimulans aan de Europese ‘Green Deal’. Dit zou de trend naar duurzaamheid kunnen versnellen. 

Het virus heeft zelfs ons persoonlijk welzijn verbeterd. Werkgevers hebben hun personeel aangemoedigd om mindfulness en meditatie te beoefenen, omdat het zou helpen om spanningen die een lockdown met zich kan meebrengen beter onder controle te krijgen. Mindfulness kan stress en emotionele uitputting verminderen en deze goede gewoontes zouden de pandemie kunnen overleven.

De versnelling van de trends op het gebied van telewerken, online winkelen en videoconferenties tijdens een lockdown kan ertoe leiden dat bouwbedrijven meer datacenters gaan bouwen. Digitale toepassingen, zoals artificiële intelligentie, ‘machine learning’ en big data, kunnen toeleveringsketens veerkrachtiger maken. Volgens experten uit de sector is het mogelijk dat dergelijke toepassingen een groter draagvlak zullen vinden, met COVID-19 als kantelpunt voor de verandering. Dit kan ook het milieu ten goede komen, omdat de betere aansluiting van het aanbod van producten op de vraag tot minder verspilling leidt.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten