Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Generatieve artificiële intelligentie: de volgende stappen

1 maand geleden

Generatieve artificiële intelligentie: de volgende stappen

Er is al veel geschreven over het transformatieve potentieel van generatieve artificiële intelligentie (gen AI) in de diverse industrietakken en landen wereldwijd. En er zijn al vele miljarden dollars verdiend door investeerders diedeze revolutionaire nieuwe technologie uit overtuiging wilden financieren, of gewoon speculeerden op het succes. Het aantal vermedingen van AI door CEO’s op beleggersconferenties is uit het dak geschoten, en elk bedrijf dat beweert een voordeel uit AI te kunnen halen, heeft zijn aandelenkoers fors zien stijgen.

De eerste fase of implementatiefase van gen AI, die in 2022 door ChatGPT grote publieke aandacht kreeg, is in volle gang. Er is een enorm grote vraag naar de grafische processors (GPU's) of zeer krachtige microchips die nodig zijn voor het "trainen" van de grote taalmodellen (LLM's) die gen AI helpen door het creëren van gebruikersreacties. De toonaangevende ontwikkelaar van deze technologie, Nvidia, wordt beschouwd als een van de weinige bedrijven die de hype rond AI echt in geld wisten om te zetten. De huidige winstprognoses zijn misschien wel sterker gebaseerd op speculatie dan op inhoud, maar Nvidia heeft toch als derde bedrijf ooit een marktwaarde van 2 biljoen dollar bereikt.

AI gaat nu van de implementatiefase over naar de versnellingsfase. Onlangs demonstreerde Nvidia zijn nieuwe Blackwell-chips. Deze chips zijn gebaseerd op B200-chips en bestaan uit 208 miljard transistors, terwijl dat er bij de huidige H100-chips slechts 80 miljard zijn. De chips zullen twee keer zo krachtig zijn in het trainen van LLM's. Bovendien wordt verwacht dat hun vermogen voor het trekken van conclusies (inference) zal worden vervijfvoudigd. Dit zal de reactiesnelheid van apps als ChatGPT of Google’s Gemini op vragen van gebruikers aanzienlijk verbeteren, aldus Jensen Huang, CEO van Nvidia.

De mogelijkheid om in de wereld van AI hyperwinsten te genereren, is echter niet onopgemerkt gebleven. Techgiganten als Microsoft, Google en Amazon, werken enerzijds samen met Nvidia, maar investeren anderzijds ook enorme bedragen in de ontwikkeling van hun eigen chips. Hun doel: minder afhankelijk worden van Nvidia en bestaande klanten sterker binden aan hun eigen hardware- en softwaresystemen. De nieuwe focus van Nvidia op AI-inferencing kan worden gezien als een antwoord op de toekomstige toename van de concurrentie van deze ‘hyperscalers’, ook al stappen hun eigen klanten met hun investering in AI van het trainen van de LLM’s over naar de implementatiefase.

De uiteindelijke omvang van de AI-markt blijft voor discussie vatbaar, maar de schattingen variëren van enorm tot kolossaal. Nvidia heeft voorspeld dat de totale waarde van alle datacentertechnologie in de komende vijf jaar 2 biljoen dollar zal bereiken. En een recente voorspelling gaat voor 2030 uit van een boost van 40 biljoen dollar voor de wereldeconomie. De toezichthouders houden de ontwikkelingen in de gaten om marktconcurrentie te handhaven, terwijl aan platforms die er niet in slagen om desinformatie of deepfakes op basis van AI aan te pakken, zware boetes kunnen worden opgelegd. Chinese en westerse AI-onderzoekershebben intussen geopteerd voor samenwerking ten aanzien van de steeds autonomer wordende AI-systemen. Zo willen ze biologische en cyberaanvallen in de toekomst beperken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten