Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

De ‘reflation trade’ – Het grotere plaatje

3 jaar geleden

Naarmate Joe Biden in de maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn voorsprong in de peilingen begon uit te bouwen, groeide bij beleggers de overtuiging dat hij uiteindelijk zou zegevieren. Zij begonnen daarop een heel ander beursverhaal te schrijven dan wat sinds het dieptepunt dit voorjaar de drijvende kracht achter de prestaties van de verschillende sectoren is geweest. Wij leggen u uit wat deze intussen befaamde ‘reflation trade’ net inhoudt, wie de winnaars en verliezers zijn in dit verhaal en waar het ons mogelijk heen leidt.

Als presidentskandidaat sprak Joe Biden zich ondubbelzinnig uit voor een ongezien stimuluspakket voor de Amerikaanse economie. Hij ondersteunde zijn ‘build back better’-belofte met 2 biljoen dollar aan overheidsuitgaven om in duurzame sectoren te investeren en groene industriejobs te creëren. Zo’n pakket kan de oude economie nieuw leven inblazen, of ‘reflate’ in het engels. Sectoren die dat soort infrastructuur leveren, zouden voordeel halen uit een zege van Biden. De grote technologiebedrijven zouden niet langer als enige winnaars uit de pandemie komen.

Op de aandelenmarkten namen andere sectoren het voortouw. Industrie en materialen, twee sectoren waarin door infrastructuuruitgaven de vraag zou stijgen, begonnen terrein goed te maken op de FAANG’s. Ook de financiële sector ging hoger dankzij de hoop op betere groeicijfers en de kans op hogere winsten en minder kredietverliezen. Kortom, de lang onbeminde ‘waarde’-sectoren begonnen stilaan uit de schaduw van de groeisectoren te treden.

En de obligatiemarkten? Meestal stijgt de rente (en daalt de koers) van staatsobligaties wanneer groeiaandelen, en daarmee ook de rente, een klim inzetten. Een interessante vaststelling is dat de rente of Amerikaanse staatsobligaties begin augustus een kentering lijkt te hebben ingezet. Misschien was dat ook het punt waarop het voor de obligatiemarkten duidelijk werd dat Biden zou gaan winnen. Vanaf dat moment nam de ‘reflation trade’ over en kroop de rente op obligaties gestaag hoger.

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen ligt nog niet helemaal vast. Biden veroverde het Witte Huis, maar is er niet in geslaagd een ‘blauwe golf’ te ontketenen van Democratische senatoren om hem in staat te stellen de beloofde begrotingsstimuli waar te maken. Dat de definitieve uitslag pas begin volgend jaar bekend zal zijn, heeft de al te sterk opgeklopte hoop op infrastructuuruitgaven wat getemperd. De recente successen in de vaccinproeven hebben het geloof in aantrekkende groei echter versterkt en de ‘reflation trade’ verder aangewakkerd.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten