Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Close Look: Actieve en passieve fondsen

2 maanden geleden

Actieve en passieve fondsen: selectie is cruciaal

De populariteit van passieve beleggingsfondsen, doorgaans beursgenoteerde indexfondsen, is de afgelopen decennia flink toegenomen. Deze fondsen bieden beleggers een eenvoudige en rechtstreekse toegang tot de financiële markten tegen lage kosten. Onderzoek van AXA IM Select toont echter aan dat het uitsluitend gebruiken van passieve fondsen als beleggingsinstrument kan leiden tot gemiste kansen. Passieve fondsen presteren namelijk het best naast actieve fondsen en wanneer ze actief worden ingezet. Er zijn bepaalde periodes waarin actieve fondsen, beheerd door een fondsbeheerder die specifieke beleggingskeuzes maakt, beter presteren dan hun benchmarks. Met andere woorden, binnen het brede beleggingsuniversum is er tijd en ruimte voor zowel actieve als passieve fondsen.

Er is ook een actieve keuze betrokken bij de selectie van hetzij actieve, hetzij passieve fondsen. Of zelfs bij het combineren van beide types. Deze actieve keuze kan ten volle worden benut door multi-managerfondsen. Het onderzoek uitgevoerd door AXA IM Select heeft aangetoond dat op specifieke kantelpunten in de markt, actieve fondsen beter presteren dan hun passieve tegenhangers binnen verschillende sectoren. Dit kan een beleggingskans vormen voor een gemengde portefeuille. Neem bijvoorbeeld de sector van de wereldwijde hoogrentende obligaties (Global High Yield of Global HY), die zowel actieve als passieve fondsen omvat. De onderstaande grafiek toont de vergelijkende prestaties tussen actieve en passieve fondsen doorheen de tijd, gebaseerd op de gemiddelde prestatie van alle fondsen in het universum. (Het roze gebied geeft aan wanneer actieve fondsen beter presteerden dan de index en het blauwe gebied toont wanneer passieve fondsen beter presteerden dan actieve fondsen). De witte stippellijn op de grafiek geeft de prestatie van enkel de Global HY weer. Periodes waarin actieve Global HY-fondsen beter presteren dan hun passieve tegenhangers worden getoond door de stijgende witte stippellijn.

Active vs Passive outperformance over time

De periode van 2008 tot 2009 was een tijd van aanzienlijke monetaire steun, toen  kwantitatieve versoepeling werd geïntroduceerd om het financiële systeem te ondersteunen. Terwijl de centrale banken de rentevoeten fors verlaagden, werden de rendementen in sommige delen van de markt voor hoogrentende obligaties kunstmatig laag gehouden, waardoor deze prijzen stegen, terwijl de zwaarst getroffen obligatie-uitgevers in gebreke bleven. Actieve fondsbeheerders konden kieskeurig zijn binnen het Global HY-universum en zoeken naar toppresteerders. Een passief Global HY-fonds kon niet zo selectief zijn.

Een andere opvallende periode van outperformance voor actieve fondsen is zichtbaar in de laatste paar jaar. Het kantelpunt hier lijkt de omslag in de rentecyclus in 2022 te zijn, toen centrale banken de rentes verhoogden om de inflatie te beteugelen. Dit creëerde beleggingskansen die een actieve beheerder kon grijpen.

Een tweede overweging is duidelijk geworden uit ons onderzoek. Hoewel actieve fondsen binnen een activaklasse zoals Global HY op deze kantelpunten kunnen outperformen, kan er een aanzienlijke spreiding zijn tussen de fondsbeheerders binnen de outperformende sector. De onderstaande grafiek toont het brede scala aan prestaties tussen de best en slechtst presterende fondsbeheerders binnen de Global HY-sector, met de prestatie van de Global HY-index eveneens aangeduid. Dit benadrukt dat zelfs in periodes waarin actieve fondsen over het algemeen beter presteren dan de index, zoals in 2022 en 2023, je nog steeds de juiste actieve beheerders moet selecteren. Dit is waar deskundige fondsselectie, zoals die van multi-managers, waarde kunnen toevoegen.Active Global High Yield funds performance vs index

Het kiezen van een fondsbeheerder in het hoogste kwartiel binnen een beter presterende sector zal vanzelfsprekend outperformance, of alfa, toevoegen aan een belegging. Met andere woorden, de selectie van een specifiek fonds kan waardevolle extra rendementen opleveren. De expertise die een multi-manageraanpak biedt, geeft de mogelijkheid om beleggingen te spreiden over zowel actieve als passieve fondsen. Bij AXA IM Select streven we naar een mix van zowel actieve als passieve fondsen binnen een portefeuille, waarbij we gebruik maken van kantelpunten in de markt en de beste fondsbeheerders, terwijl we ook streven naar een evenwichtige en kosteneffectieve manier van beleggen. Passief beleggen wordt zo een actieve beslissing.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten