Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - December 2018

5 jaar geleden

Wat is er gebeurd in December?

Wat is er gebeurd in December?

-9,2%

S&P 500 INDEX

-5,4%

EURO STOXX 50

-3,6%

FTSE 100

-5,5%

CAC 40

-6,2%

DAX 30

-7,0%

BEL 20

-4,5%

FTSE MIB

-5,9%

IBEX 35

-10,4%

TOPIX

Fed doet beleggers beven - De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft voor de vierde maal in 2018 de rente verhoogd. Die beslissing werd algemeen verwacht, maar toch kenden de Amerikaanse aandelenmarkten hun sterkste terugval na een renteverhoging sinds 1994. De reden? In haar toelichting liet de Fed uitschijnen dat de piek- of neutrale rente wellicht lager zou uitvallen dan ze enkele maanden eerder had voorspeld. Dat deed bij beleggers, die al zenuwachtig waren over de handelsoorlog tussen de VS en China, de vrees voor een neerwaartse herziening van de groeivooruitzichten ontstaan.

Herschikking aan de top - Volgens het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verdwijnt het Verenigd Koninkrijk tegen eind 2019 mogelijk uit de top vijf van de economische wereldranglijst. Twee andere grote economieën, Frankrijk en India, zitten het VK op de hielen en azen op de vijfde plek. Deze voorspelling zet nog maar eens in de verf dat de onzekerheid omtrent de Brexit de Britse economie kan afremmen. Ze steekt ook schril af tegen de bewering van de Britse regering dat het nieuwe ‘mondiale Groot-Brittannië’ een vooraanstaande rol zal spelen in de wereldhandel. Volgens de berekeningen van het IMF kan het VK snel wegzakken naar de zevende plaats.

What’s in a word? - Het zal beleggers wellicht niet verrassen dat Oxford Dictionaries ‘toxic’ heeft verkozen tot één van de woorden van het jaar in 2018. Het is een veelzijdige term, die in tal van situaties kan worden gebruikt. In een financiële context wordt het echter het vaakst in verband gebracht met een ongunstige combinatie van factoren. Bijvoorbeeld stijgende olieprijzen en/of rentes gecombineerd met onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog of de Brexit. Dit resulteert in onzekerheid, en laat dat nu net iets zijn waar beleggers de hekel aan hebben. 2018 was daarop geen uitzondering, hopelijk klaart de hemel in 2019 op.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Close Look: Swiftonomics - wat is het grote...

De vraag naar tickets voor de Eras Tour, de wereldwijde concerttour van Taylor Swift, heeft ongekende hoogten bereikt. De omvang van de ophef is zo groot dat dit ook al aanzienlijke gevolgen voor de lokale en zelfs nationale economieën heeft.

The Monthly Review: hoofdpunten mei

President Biden kondigde een grote verhoging van de tarieven op de import van schone technologieproducten uit China aan. Het gaat onder meer om een verdubbeling van de invoerrechten op elektrische voertuigen naar 100 procent en een sprong naar 50 procent bij zonnepanelen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten