Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - januari 2019

5 jaar geleden

Huawei - in het oog van de storm

Terwijl de VS en China samenzitten voor een nieuw rondje onderhandelen in Washington, voerde de regering-Trump de druk nog op door Huawei strafrechtelijk te vervolgen. De beschuldigingen gaan van industriële spionage tot inbreuken op de sancties tegen Iran.

Het drama begon in december, toen Meng Wanzhou, CFO en dochter van de oprichter van het bedrijf, gearresteerd werd in Canada om eventueel uitgeleverd te worden aan de VS. China reageerde door klacht in te dienen wegens laster en discriminatie. Maar hoe is deze Chinese telecomreus in de netten van de handelsoorlog verzeild geraakt?

Huawei is een belangrijke wereldwijde speler. Naast smartphones produceert het ook de telecominfrastructuur die nodig is om de nieuwe mobiele 5G-netwerken te bouwen. Het ‘internet der dingen’ zal op 5G draaien, inclusief gerobotiseerde productielijnen en zelfrijdende auto’s. Een ‘ding’ zal gegevens kunnen doorgegeven aan een ander ‘ding’, zonder menselijke tussenkomst. En de gebruikskosten zullen een stuk lager zijn.

Maar de kosten voor het uitrollen van deze revolutionaire technologie zijn erg hoog, in Europa alleen al worden ze op 500 miljard euro geraamd. Telecomoperatoren in heel de wereld zoeken naar manieren om hun kosten te minimaliseren.

Als lagekostenproducent wint Huawei bijgevolg veel klanten. En daardoor komt het bedrijf in het vizier van president Trump en zijn campagne tegen China.

De druk wordt opgevoerd

De VS beweert dat Amerikaanse bedrijven verplicht worden om technologische knowhow over te dragen aan hun Chinese concurrenten. Er wordt zelfs vermoed dat zodra de telecommunicatie-infrastructuur geïnstalleerd is, deze gebruikt kan worden voor monitoring- of spionagedoeleinden.

Intussen voeren het VK, Duitsland en Italië de druk op door te suggereren dat ook zij Huawei om veiligheidsredenen zullen weren bij de uitbouw van hun 5G-netwerken. De VS probeert Polen er zelfs van te overtuigen om Huawei te dumpen door te dreigen met de annulering van de geplande ‘Fort Trump’ stationering van Amerikaanse troepen op Pools grondgebied.

En misschien staat de nationale veiligheid wel degelijk op het spel. Aangezien vele wapens nu elektronisch gestuurd worden, kan 5G naast economische voordelen ook een militaire voorsprong opleveren voor elk land dat hierin een dominante positie opbouwt.

Contacteer ons

Aarzel niet om contact met ons op te nemen mocht u nog vragen hebben of om een afspraak te maken.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten