Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten augustus

16 dagen geleden
In het kort
Nvidia on top of the world
  • De financiële markten kwamen overeind nadat de sterke dalingen als gevolg van de vrees voor een recessie in de VS snel waren hersteld.
  • De positie van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegenover haar Republikeinse rivaal verbeterde naarmate ze meer geld kreeg voor haar campagne.
  • De gokmarkten verhoogden de kansen dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente in september verlaagt.

Topverhalen

Volatiliteitspiek

Markten

Volatiliteitspiek

De prijzen op de markten waren perfect. Maar de markten waren ook nerveus, omdat het resultatenseizoen voor het tweede kwartaal en de Fed-vergadering in september eraan komen. Een renteverhoging van de Bank van Japan en ietwat onvolmaakte resultaten in de techsector veroorzaakten begin augustus een correctie. De volatiliteit steeg en de Vix-index haalde even de piekwaarden uit de pandemie, alvorens fors te dalen. Na die abrupte dalingen kwam de langste reeks wereldwijde marktwinsten tot nu toe dit jaar. Een indicator voor de aanhoudende nervositeit was de goudprijs die zijn all time high overschreed waardoor een goudstaaf meer dan 1 miljoen dollar waard werd.

Het is Harris versus Trump!

Geopolitiek

Het is Harris versus Trump!

Vicepresident Kamala Harris werd op de Democratische partijconventie bevestigd als presidentskandidaat. Het momentum van haar campagne neemt toe en ze heeft al 540 miljoen dollar ingezameld sinds president Biden zich uit de race heeft teruggetrokken. Harris deed het in de peilingen iets beter dan Donald Trump, hoewel de details van haar economisch plan met enige scepsis werden onthaald. De plannen om "winstinflatie" of “graaiflatie” in de voedingssector te verbieden zijn mislukt. De Republikeinen reageerden verontwaardigd op haar belofte om de vennootschapsbelasting te verhogen van de huidige 21% naar 28%. Donald Trump heeft daarentegen beloofd dat hij de belastingvoet zal verlagen tot 15%.

Eerst dieper snijden?

Centrale banken

Eerst dieper snijden?

Het tempo en de omvang van de renteverlagingen van de Fed waren het centrale thema van de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bankiers in Jackson Hole. Voorzitter Jay Powell gaf aan dat ‘het moment voor een aanpassing is aangebroken’. Terwijl iedereen uitgaat van een rentedaling van 25 bp in september, steeg de waarschijnlijkheid van een daling van 50 bp tot meer dan 25%. Toch is en blijft de Fed nog sterk afhankelijk van de gegevens. Na de schommelingen van begin augustus die deels veroorzaakt werden door de angst voor een recessie in de VS, zullen de markten zich begin september focussen op de Amerikaanse jobcijfers.

Het dilemma van Trump

Verantwoord beleggen

Het dilemma van Trump

De Inflation Reduction Act (IRA) van president Biden blijft de investeringen in de Amerikaanse industrie en de werkgelegenheid stimuleren omdat bedrijven de productie van batterijen en zonnepanelen willen opdrijven. Het feit dat veel van de nieuwe banen zich in de “Rust Belt” bevinden, een traditioneel bolwerk van de Republikeinse achterban, stelt Donald Trump voor een raadsel. Hij heeft beloofd dat hij deze wet zal intrekken als hij in november herkozen wordt. Deze wet verstrekte overheidssubsidies ter waarde van 400 miljard dollar voor hernieuwbare energietechnologieën en werd bejubeld als de belangrijkste beleidsmaatregel die de G7 tot nu toe heeft genomen in de strijd tegen klimaatverandering.


Op de radar

Nvidia on top of the world
  • Er wordt algemeen verwacht dat de Fed bij haar vergadering in september voor het eerst sinds 2020 een renteverlagingscyclus zal opstarten. Na deze vergadering zullen de uitspraken op de persconferentie worden geanalyseerd op zoek naar aanwijzingen voor verdere verlagingen van de Fed in de komende maanden.
  • ‘Staat de Amerikaanse economie voor een recessie?’ Het is een belangrijke vraag in de hoofden van beleggers. Hoewel de lonen buiten de landbouw in juli zwakker waren dan verwacht, waren de latere cijfers geruststellender, wat erop wijst dat het Amerikaanse economische momentum voorzichtig zou kunnen vertragen in de richting van een zachte landing.
  • In september houden ook andere grote centrale banken vergaderingen die doorslaggevend zijn voor het rentebeleid. Aangezien de groei in een groot deel van de eurozone stagneert, zou de Europese Centrale Bank de rente na de verlaging in juni opnieuw kunnen verlagen in september. Verwacht wordt dat de Japanse centrale bank de rente ongewijzigd zal laten.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten