Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten augustus

1 jaar geleden
Tech rebound

Tech veert op

Nadat de Nasdaq midden juni een dieptepunt bereikte, 30% lager dan de recente piek, zette de technologiesector een rally in. De reden? Deels omdat het een natuurlijke tegenreactie is op de forse correctie in de eerste jaarhelft, waarbij beleggers hun favoriete aandelen gretig inslaan tegen bodemkoersen. Maar niet alle grote namen boekten herstel. Apple en Amazon mogen dan wel de rally aanvoeren, maar Meta Platforms (het vroegere Facebook) heeft vooralsnog moeite om investeerders te overtuigen van zijn nieuwe virtuele inkomstenmodel. En de koers van het steraandeel van de lockdowns, Zoom, is terug naar een normaler niveau gezakt, tot in de buurt van de koers van voor de pandemie.

Green win

Groene overwinning

De Inflation Reduction Act van President Biden werd goedgekeurd door beide kamers van het parlement en is in federale wetgeving omgezet. Het plan is goed voor 700 miljard dollar en is een verwaterde versie van het Build Back Better plan van na de coronacrisis, dat oorspronkelijk 4 biljoen dollar voorzag. Hoewel de wet bedoeld is om de inflatie terug te dringen, zoals de prijs van geneesmiddelen, heeft de wet voor de eerste keer ook oog voor het klimaat. Ontwikkelaars van hernieuwbare energie krijgen belastingvoordelen op lange termijn. Het is een belangrijke overwinning voor Joe Biden in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van november. Maar het wordt ook gezien als een ‘gouden kans voor schone energie’.

Drought strikes

Droogte slaat toe

Met getroffen gebieden in de VS, Europa en China kampt het noordelijk halfrond met een intense periode van droogte. Dit komt op een wel heel ongelegen moment. De landbouwproductie krijgt klappen, net op het moment dat de oogst in Oekraïne instort. En het waterpeil in grote waterwegen zoals de Rijn en de Yangtze heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Schepen kunnen niet uitvaren, waardoor de productieketen stilvalt. Het lage waterpeil heeft ook negatief effect op kern- en waterkrachtcentrales, net wanneer het aanbod aan ingevoerde energie beperkt is. De zorgen over de inflatie en de groei komen bovenop de ongerustheid over het veranderende weerpatroon. De reactie van China? Meer steenkool gebruiken om de industriële productie te stimuleren.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten