Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten januari

3 maanden geleden
Kleine hindernissen op macroniveau

Kleine hindernissen op macroniveau

De markten heroverwogen hun rooskleurige economische vooruitzichten van de maand ervoor, toen de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) groen licht gaf voor renteverlagingen. Ondanks betere PMI’s in de VS en Europa, bracht het nieuwe jaar teleurstellende cijfers. De Wereldbank riep de afgelopen vijf jaar uit tot de slechtste ooit wat betreft economische groei. De consumentenprijzen stegen over het algemeen. Scheepvaartroutes via de Rode Zee werden omgeleid, waardoor de transportkosten onder druk kwamen te staan. Een hogere inflatie van de goederenprijzen zou kunnen volgen. Tot zover de renteverlagingen door de Fed in maart. De voorspelling van begin januari van een kans van 80% zakte al snel onder de 50%.

Lancering van bitcoin-ETF’s

Lancering van bitcoin-ETF’s

Na een ultiem hackincident bij de Securities and Exchange Commission (SEC) in New York werden uiteindelijk elf actuele bitcoin-ETF’s goedgekeurd. Sommige hebben bekende namen zoals BlackRock of Fidelity, andere worden gesponsord door digitale specialisten zoals Ark Securities en Grayscale. De SEC maakte al snel duidelijk dat ze, hoewel ze deze fondsen hebben goedgekeurd, bitcoin zelf niet goedkeuren of onderschrijven. Wat krijgen beleggers voor hun geld? Toegang tot bewegingen in de actuele prijs van deze zeer volatiele cryptomunt. De koers van bitcoin schoot verder omhoog en bereikte 46.000 dollar voordat deze daalde tot 38.500 dollar na verlening van de goedkeuring.

Veranderingen aan de top

Veranderingen aan de top

De belangrijkste technologiespelers ter wereld gaan met elkaar de strijd aan voor een plek op de ranglijst van grootste bedrijven. Microsoft heeft Apple ingehaald als grootste aandeel ter wereld, gestimuleerd door zijn blootstelling aan AI via een investering in onderzoeksorganisatie OpenAI. Om niet achter te blijven, haalde Apple Samsung in als 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons qua volume, met een levering van bijna 235 miljoen telefoons vorig jaar. Intussen is Tesla zijn toppositie als grootste fabrikant van elektrische auto's ter wereld verloren aan het Chinese BYD, waarvan de groei is versneld. Tesla publiceerde vervolgens een omzetwaarschuwing, waarin werd aangegeven dat de omzetgroei in 2024 'aanzienlijk langzamer' zou zijn.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten